FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan maden şirketinin çalışanları, önceki dönemden kalan alacakları ödenmediği iddiasıyla başlattıkları ocaktan çıkmama eylemini sürdürüyor

Kilimi’de "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan işçiler, önceki dönemden kalan alacaklarının ödenmesi için başlattıkları ocaktan çıkmama eylemine devam ediyor.




Bölüm Mahallesi'ndeki maden ocağında tamirat, bakım ve söküm işleri yapan, 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle dün eylem başlatan yaklaşık 100 işçinin eşleri de madenin önüne geldi. 

Polis ekipleri, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Ocakta yakını bulunan bir kadının baygınlık geçirmesi üzerine sağlık ekipleri müdahale etti. 

Polis ekipleri, güvenlik şeridinin önünde barikat kurarak ailelerin ocağa yaklaşmasına izin vermezken, işçileri eylemlerini bitirmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Ocağın önüne gelen İl Emniyet Müdürü Osman Ak da işçilerden eylemlerini sona erdirmelerini istedi.




"Babam sağ salim buraya gelsin"

Madencilerden Birol Aktaş'ın kızı Ezginur Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının dün akşam kendileriyle vedalaşarak maden ocağına gittiğini söyledi.

Aktaş, "Maden ocağında yerin kaç metre altındalar bilmiyorum. Babam akşam eve gelmedi. Ben babam gelmeden buradan hiçbir yere gitmiyorum. Ben parada bile değilim. Yeter ki babam sağ salim buraya gelsin. Kimse mecbur kalmasa çocuklarını bırakıp yerin altına böyle girmez." diye konuştu. 



Fidan Akkoç da işçiler arasındaki eşi Cemalettin Akkoç'un yaklaşık 7 yıldır maden ocağında çalıştığını belirterek, "Bir yıldır düzenli para alamıyordu. En son 2 aydır hiç maaş alamıyor. Ben ekmek ve ilacımı alamıyorum. Bayat ekmek alıp yiyoruz. Okula giden 2 çocuğum var. Harçlık verecek paramız yok." ifadelerini kullandı. 

Kent merkezi ve Ereğli'de 6 Mayıs'ta bünyesinde 5 pastane şubesi bulunan, gıda ve dayanıklı tüketim malları alanında faaliyet gösteren şirket ile Kilimli ilçesindeki maden şirketine kayyum atanmasına karar verilmişti. Dün, yaklaşık 100 işçi, 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı.



Madenden çıkmayan işçiler eylemlerini sürdürüyor.

Kent merkezi ve Ereğli'de 6 Mayıs'ta, bünyesinde 5 pastane şubesi bulunan gıda ve dayanaklı tüketim mallarına yönelik hizmet veren şirket ile Kilimli ilçesindeki maden şirketine kayyum atanmasına karar verilmişti. Kömür işletmesinde çalışan işçiler, önceki dönemden maaş alacakları olduğu için eylem yapmış, daha sonra emniyet yetkililerince sorunlarını anlatmak üzere, maden şirketine atanan kayyumla bir araya getirilmişti. 




Mandenciler İl Emniyet Müdürü ile görüştüler

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan işçiler, İl Emniyet Müdürü Osman Ak'la görüştü. 

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, maden şirketine atanan kayyumlar ve işçi temsilcileri katıldı.



Toplantıda, kayyumların işçileri sürecin nasıl işlediği konusunun yanı sıra yasal hakları konularında bilgilendirdiği öğrenildi. 

Zonguldak ve Kozlu ilçesinde, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla 13 Nisan'da, soruşturmayı yürüten Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca, madencilik, otomotiv ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren 5 şirkete kayyum atanmıştı. Kömür işletmesinde çalışan işçiler, önceki dönemden maaş alacakları olduğu gerekçesiyle, 18 ve 27 Nisan'da eylem yapmış, daha sonra emniyet yetkililerince sorunlarını anlatmaları için maden şirketine atanan kayyumla bir araya getirilmişti.


Anadolu Ajansı