Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan Üzümsü Meyveler Projesi kapsamında Zonguldak'ta 13 çiftçiye, 13 dekar alanda örnek bahçe oluşturulması için yürütülen fidan dikimlerinin tamamlandığı bildirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında Üzümsü meyvelerin Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla İl Özel İdaresi ve bakanlık bütçesi ile üzümsü meyvelerde örnek bahçe tesisi projesi start almıştı.2009 yılında uygulamaya konulan proje kapsamında 1 yıl içerisinde il genelindeki toplam 8 çiftçiye 1'er dekar olmak üzere toplam 8 dekar alana Burksa 1, Bursa 2, ve chester çeşitlerinden oluşan 2 bin adet böğürtlen fidanı, 5 ayrı çiftçiye ait toplam 5 dekar alana da Halanda boduru, Aksu pembesi ruby çeşitlerinden oluşan 2 bin 500 adet ahududu fidanı dikildi. Toplamda 13 çiftçiye ait 13 örnek bahçenin gerekli tel, damla sulama sistemleri ile gübre tanklarının da kurulmasının ardından hazır olacağını belirten Zonguldak İl Tarım Müdürü Hacı Arap Şanlı, il genelinde toplamda 13 çiftçi için oluşturulan 13 örnek bahçenin oluşturulduğunu ifade etti. Her örnek bahçesi için 250 adet böğürtlen fidanı yada 500 adet ahududu fidanı dikildiğini anlatan Şanlı, "Projenin uygulanmasında İl Özel İdaresi'nden ayrılan 33 bin 500 TL ödenek kullanıldı. Toplamda ise 4 bin 500 adet böğürtlen yada ahududu fidanı dağıtıldı. Bu fidanların dikimi tamamlandı. Şimdi örnek bahçelerin koruma altına alınması ve sulama ile gübreleme sistemi için gerekli sistemler kurulacak. Havların elverişli olması durumunda bu çalışmalarında Mart ayına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Bu örnek bahçelerden elde edilecek gelirlerin tüm bölge halkını üzümsü meyvelere yönelteceği inancındayım" dedi.
Ayrıca Şanlı, projenin devamı kapsamında 2010 yılında ise 10 çiftçimize toplam 10 dekarlık likapa bahçesi tesis edileceğini ifade etti.