Çaycuma eski il genel meclisi üyeliği ve Tarım Komisyonu Başkanlığı da yapan esnaflardan Nusret Dereli, modern meyvecilik ile ilgili çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Nusret Dereli, yapmış olduğu havalı Punomatik fidan kesme makinesinin Zonguldak'ta bir ilk olduğunu, Bartın iline bağlı Çadırkadı köyünde iş adamı Ali Aydın tarafından kurulan 40 dönümlük bahçede yapmış olduğu makaslarla daha çok iş yapıldığını ve kısa sürede bitirildiğini söyledi. Dereli, Bu bahçeyi 2008 yılında Zonguldaklı iş adamı Ali Aydın'ın arzusu üzerine, buradaki fidanlar bizim tarafımızdan verildiği gibi, teknik hizmetleri de bizim tarafımızdan verilmektedir. Bu bahçeyi 2008 yılında İtalyan firması olan bir şirketin Türkiye mümessili olarak, Adana'da faaliyet gösteren şirketten aldık. Onların önderliğinde, onların planlaması dahilinde bu bahçeyi oluşturduk. Bu bahçe'de dikili çeşitlerin tamamı bodurdur. Bu bahçemiz içerisinde soğuk hava tesisi var olup, bu tesisi TEDGEM tarafından hibe edilmiştir. Geçen yıl soğuk havamızda, toplam 200 ton civarında bir mal muhafaza edilmiş ve satışa sunulmuştur. Bu bahçeden bu yıl sadece deveci armudu olaraktan, 100 tonun üzerinde armut bekliyoruz. En az 50 ton civarındada abate fate armutla, 50 ton civarında elma alacağımızı umuyoruz. Elmaları iç pazarda tüketiyoruz. Satıcılar kendilerinden gelip buradan ürünü alabiliyorlar. Bu bahçede geçen yıl yapılan budama kendi elemanları tarafından yapıldı. Yanlış görüldü. Önceki yıl bizim tarafımızdan yapılmasına rağmen, bu yıl bu bahçeyi makasla budamaya cesaret edemedik. Elimizdeki makaslarla budama yapacağımız tamamen bileğe dayalıdır. Bu engeli aşmak için bu tarla'da bu yıl kendi icadımız olan havalı Punomatik makaslarla budama yaptık. Yaptığımız makinede hiçbir sanatkarın emeği olmadığı gibi sırf kendi emeğimizle bunu başardık. Bu Zonguldak vilayetinde bir ilk'tir. Daha önce bu bölgedeki bahçelerde Bursa dan budama yapmak üzere elemanlar geliyordu. Oldukça yüksek rakamlarla ve istediğimiz kalitede bir budamayı yapamıyorlardı. Biz yapmış olduğumuz makaslarla bu bahçede, 10 gündür budama işi sürüyor. Bütün amacımız, Zonguldak'a tarımda teknoloji ile buluşturmak, tarımı modern sisteme kavuşturmak, tarımda emeğin gücünü almak için, kazanç sahibi olmak için, bilinçli olarak yapmayı tavsiye ediyoruz.
Burada bize teknik bilgileri fidanları aldığımız şirketten verildiği gibi, 6 yıldır oradan teknik bilgi almaya devam etmekteyiz. İlaçlama, budama, gübreleme üzerine 6 yıldır edindiğimiz tecrübeyle, bahçelerin bakımını, ilaçlaması, gübrelemesini de yapılmasına yardımcı oluyoruz. Bu bahçe 40 dönüm bir arazi üzerine kurulmuştur. Bugüne kadar Çaycuma'da yapmasına önder olduğumuz bahçe sayısı toplamda 600 dönüm civarındadır
dedi.