Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Kobi ve sosyal kalkınma Mali Destek Programına ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Genel Sekreter Faruk Tezel, 175 projenin geldiği Kalkınma Ajansı'nda 41 proje için 10 milyon 100 bin TL'lik kaynak aktarıldığını söyledi.

 

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Kdz.Ereğli'de 2011 yılı Kobi Mali Destek ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ile ilgili bilgilendirme toplantısı ve proje hazırlama eğitiminin ilk değerlendirmesi Kdz.Ereğli Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salonunda gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, TSO Yöneticileri, işadamları, sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odası yöneticileri ve az sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

 

40 PROJE İLE DEVAM

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel yaptığı açıklamasında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına toplam 175 projenin geldiğini ve bu başvurulardan toplam 44 tanesinin sözleşme yapılması için çağırıldığını, 41 proje için ise 10 milyon 100 bin TL'lik kaynak aktarıldığını belirtti, 2011 yılı Kobi Mali Destek Programı ve 2011 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tezel açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

65 PUAN VE ÜZERİ ALDILAR

Toplam 175 projeden 65 puan ve üzerinde alan 56 proje başarılı bulunmuştu. Bunlardan da 44 tanesi sözleşme yapılmaya çağırılmıştı, ancak 41 tanesi bizim davetimize icabet etti, sözleşme imzalandı. Şimdi ise 40 proje ile yolumuza devam ediyoruz. 10 Milyon 100 bin TL kaynak ile sözleşmeye bağlanmış durumdadır. Önümüzdeki 2-3 ay sürelik içerisinde bu projelerimiz tamamlanmış olacaktır. Projeler bu üç ilimizde 22 milyon TL'ye yakın bir kaynak harekete geçmiş olacaktır.

 

14.5 MİLYON TL KAYNAK

Bu yıl içerisinde KOBİ'lere yönelik 11.5 milyon TL, sosyal kalkınma alanında 3 milyon kaynak ile toplam 14.5 milyon TL kaynak ile süreci başlatmış bulunuyoruz. Kalkınma Ajansları ülkemizde yeni bir kavram. İlk kurulan ile son kurulanlar arasında çok fazla tecrübe farkı bulunmamakta, hepsi aynı süreçte kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürülüyor.

 

PLAN-PROGRAM-PROJE

Kalkınma Ajanslarının temel esprisi plan, program, proje çerçevesinde çalışmasıdır. Önce bölgemizi kapsayan bölge planı hazırlığı, tüm kalkınma ajansları tarafından yapılmakta bunlar yıllık programlarla bu bölge planında öne çıkan önceliklere yönelik çalışma programlarına devredilmiş önceliklerle proje teklif çağrısı yöntemi ile bölgemizin kalkınmasına ihtiyaç sağlayacak şekilde bir döngümüz var. Bunun yanında diğer enstrümentallerimiz de var. Doğrudan faaliyet desteği, teknik yardım gibi. Aslında bu proje teklif çağrısı süreci bir takım projelerin kollanması onların ajans kaynaklarından faydalanması olarak değerlendirilmemeli. Bir proje hazırlama kültürünün oluşmasının bölgemizde hazırlanmasıdır.

 

ÇAĞ PROJE ÇAĞI

Artık günümüz proje çağımız. Herkesin bir fikrim var, bu fikirleri bir şekilde projeye dönüştürmeleri ve doğru projeye uygun finans kaynaklar bularak sonuçlandırılmalı. Bizim ajans olarak yaptığımız teklif çağrısından her ne kadar 175 projeden sadece 40 tanesini finanse edebilecek durumda olsak bile bu önümüzdeki süreçlerin artı kaynaklar bu Avrupa birliği fonları olabilir, kalkınma ajansları olabilir, diğer merkezi hükümet kuruluşlarının uyguladığı politikalar olabilir.

 

EĞİTİM 22 ARALIK'TA

Ardından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı görevlisi tarafından 2011 Yılı Sosyal Kalkınma ve Kobi Mali Destek Programlarına ilişkin başvurular ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. Bakka'nın eğitim toplantısı ile Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda 22 Aralık Perşembe günü 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.