Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Filyos’ta imar kirliliği yapıldığına dönük iddialar üzerine  İl  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün konuyla ilgili açıklamasını gönderdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yazılı açıklamasında, bu tür haberlerin titizlikle incelendiği belirtilerek iddiaların teknik ekiplerce yerinde denetimlerle araştırıldığı ifade edildi.

Bu kapsamda çeşitli tarihlerde yayımlanan haberler çerçevesinde  15 adet yapı ruhsatına esas 26 adet yapı ve bir yapı ve 10 adet yapı kayıt belgesinin Müdürlüğün teknik personellerince yerinde incelendiği kaydedilerek kamuoyuna şu bilgiler verildi.

            Denetimler sonucunda toplamda 3 adet yapıda 7 bağımsız bölüm için 3194 sayılı İmar Kanununun 42’nci maddesi “Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan ya da 27 nci madde kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, (…) idari para cezaları uygulanır. “ hükmü çerçevesinde idari para cezası ve anılan Kanunun 32’nci maddesi çerçevesinde ise bahse konu imar aykırılıklarının 30 gün içerisinde mevzuata uygun hale getirilmesi, aksi halde yıktırılması hükümlerini uygulamak üzere ilgili idaresi olan Filyos Belediyesine bildirilmiştir.

            Ayrıca basında çıkan diğer haberlerden 3194 sayılı İmar Kanununun, Geçici 16’ncı maddesi çerçevesinde yapı kayıt belgesi alınan yapılarda yapılan incelemelerde bir adet yapı kayıt belgesi için yapı kayıt belgesinin eksik hesaplanmasına yol açacak şekilde hatalı yapı kayıt belgesi alındığı tespit edilmiştir.

            Mevzuata uygun alınmadığı tespit edilen söz konusu Yapı Kayıt Belgesi hakkında Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların 'Denetim' başlıklı 10. maddesinin (2) fıkrasının (a)bendinde bulunan ''Yapı Kayıt Belgesi bedeli eksik olarak ödenmiş ise müracaat sahibince e-Devlet üzerinden gerekli düzeltme işlemi yapılması ve eksik olan meblağın ödenmesi sağlanarak, duruma uygun yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenir. Eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez ve yalan beyanda bulunan hükmü uyarınca hakkında 5237 sayılı Kanunun 206'ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.'' hükmü gereği yapı kayıt belgesi sahibine 30 gün süre verilerek gerekli güncellemelerin yapılması bildirilmiş, verilen süre içerisinde güncelleme yapılmaması durumunda ise Türk Ceza Kanununun 206’ncı maddesi çerçevesinde suç duyurusunda bulunulacaktır.