ÇTSO Filyos Vadi Projesi için istişare toplantısı gerçekleştirildi. Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Perşembe Belediye Başkanı Burhan Alibabaoğlu, Karapınar Belediye Başkanı Ercan Kınaç, Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Çaycuma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Barbaros Uçar, Çaycuma Ziraat Odası Meclis Başkanı Bayram Cura, Filyos Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fikret Cansızoğlu, AKP İlçe Başkanı Ahmet Çplakoğlu, CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ile Meclis üyeleri ve ilgililerin katılımıyla Filyos Vadisi projesi masaya yatırıldı. Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Çaycuma TSO Basın Sözcüsü Önder Alkan’ın yaptığı ve Filyos Vadi Projesi ile ilgili genel bilgileri içeren sunuş konuşmasının ardından toplantıya katılanlar da söz alarak konuyla ilgili yapılan çalışmaları, görüşlerini ve beklentilerini dile getirdiler.

 

AKP İLÇE BAŞKANI AHMET ÇOLAKOĞLU

AKP Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu; Serbest Bölge’nin imar durumunun ihalesi için 600.000 TL. ödenek ayrıldığını ve 300.000 TL’lik ödeneğin Özel İdare’ye aktarıldığını, Serbest Bölge ve liman alanında yeni düzenlemelerin yapıldığı, toplam keşif bedeli 1,9 milyon olduğunu, Haziran ayında arazilerin bedel tespiti yapılacağını, nehrin her iki yakası nda 3,5 km. olmak üzere toplam 7 km.’lik sedde için ödenek ayrıldığını ve ihalesinin yapılacağını, Havaalanı ile ilgili Bostancılar Tepesi’nin tıraşlanması işinin bittiğini ve 1,5 milyon TL ödendiğini söyledi.

 

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI MİTHAT GÜLŞEN

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen; Zonguldak’ta lobicilik ve birlikte hareket etme özelliğinin olmadığını vurguladıktan sonra, AB bağlamında Filyos Limanı’nın Ulaştırma Bakanlığı’nda gündeme getirildiğini, Maliye Bakanlığı’na 15 milyon TL. lik ödenek ayrılması için teklifte bulunulduğunu, Havaalanı konusunda kamuoyunda yaygın olan menfi yaklaşımın yerine müspet yaklaşımın gerektiğini, Filyos Çayı’nın Çaycuma merkezinden geçtiği bölümün kanal içine alınması için proje sözünün alındığını, Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütü olan TOBB nezdinde Çaycuma TSO’nun etkili olduğunu ve TOBB gündemine de Çaycuma TSO vasıtasıyla Filyos Vadi Projesi ile ilgili beklentilerin iletilmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

 

FİLYOS BELEDİYE BAŞKANI ÖMER ÜNAL

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, “Projenin adı Filyos Projesi ama sadece benim beldemi ilgilendirmiyor, tüm bölgenin geleceğini ilgilendiren bu büyük projeye herkesin sahip çıkması gerekir” dedi.

 

SALTUKOVA BELEDİYE BAŞKANI ADİL DÜZLÜ

Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, “Bölgemiz için bu kadar önemli olan projeye saygı duymayan ve gerçekleşeceğine inanmayanlara bende saygı duyamıyorum. Bunu elbirliğiyle başarmak zorundayız” dedi.

 

CHP ÇAYCUMA İLÇE BAŞKANI ŞEREF KÖKTÜRK

CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk’de Filyos Projesi’nin gerçekleşeceğinden umutlu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Umutluyuz çünkü CHP tüzüğünde bile Filyos Projesi yer almaktadır. Çaycuma TSO da projeyi yeterince tanıtmıştır ve tanıtmaya da devam etmektedir. Proje ile ilgili spekülasyonlar olduğunda tüm birimlerin duyarlı olması gerekmektedir.” Diğer katılımcılar da konuyla ilgili söz alarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK

Toplantı sonrasında Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık şunlar söyledi: “Bu toplantıda görüşülen Filyos Vadisi Projesi ve içerdiği yatırımların bir an önce tamamlanması için her kesimden oluşacak ortak hareket etme bilinci ve isteği neticesinde, Sayın Başbakanımızdan kendilerinin yetkisinde olan yatırım programına Filyos Vadisi Projesi’nde yer alan yatırımların alınması için taleplerimizi iletmek üzere randevu almak istiyoruz. Sayın AKP İlçe Başkanımızı da bu konuda bize gereken desteği verecektir. Kendileri bu konudaki gelişmeleri yakın takibe aldıklarını belirterek gerekli makamlara yapılacak ziyaretlerde bizleri de dahil edeceklerini belirtmişlerdir. Bu birliktelik her zaman daha güçlü hareket etmemizi sağlayacaktır. Filyos Vadi Projesi’nin temeli Filyos Nehri’ni seddelerle ıslah etmektedir. Ayrıca bu ıslah sonrasında kazanılacak olan arsalarda yatırımcıya hazır hale getirilmiş olacaktır. Bu nedenle taşkın koruma ihalesi kısım kısım değil bir bütün olarak yapılmalıdır. Filyos Projesi’nin ortaya çıkmasındaki ana neden KİT’lerin yoğun olduğu bölgemizde, özelleştirmelerin ardından yeni istihdam sahalarının yaratılmasıdır. Filyos Vadi Projesi çok uzun yıllardır gündemde olan ancak nedense bir türlü hayat geçirilemeyen bir projedir. Bölgemizdeki potansiyellerin değerlendirilerek Bu büyük projenin hayata geçmesi tüm bölge insanının ortak hayalidir ve elbirliği ile başarılacaktır. Toplantıya Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım.”