Zonguldak'ta TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda, "Dünden Yarına Filyos" isimli konferans verildi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV),  TMMOB Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda "Dünden Yarına Filyos" konferans düzenledi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Türkan Kopaç'ın oturum başkanlığını olarak üstlendiği konferansta, Filyos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr.Sümer Atasoy, Şehir Plancısı Dr.Ümit Tezcan, ZKÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Yüce, ZKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Sözen ve İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Gülsen Ergül konuşmacı olarak katıldı.
İki oturumlu konferansa; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, CHP İl Başkanı Osman Yayla, sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticileri ile bir grup Filyoslu vatandaş katıldı.
Program, Filyos Antik Kenti'ni tanıtan bir slayt gösterisiyle başladı. Oturum Başkanı Türkan Kopaç'ın kısa süren açılış konuşmasının ardından İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Gülsen Ergül, katılımcılara Filyos Projesi ile ilgili bilgiler verdi. Ergül, projenin 2 milyar 445 milyon 500 bin TL değerinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

"KENTİ LİMANLARLA CANLANDIRACAĞIZ"
"Filyos Projesi kapsamında, bu kentte bir dizi çalışmalar yapıldı ve yapılacak. Bunlardan bazıları Filyos taşkın koruma projesi ve Filyos limanı, organize sanayi bölgesi çalışmalarıdır. Kentimizin Serbest Bölge ilan edilmesinin ardından limanlarımızı kurup kentte ticareti canlandıracağız." Diğer konuşmacı Filyos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr.Sümer Atasoy, Filyos'un limanlarla canlanmasına izin vermeyeceğini belirterek, alanı koruma görevinin kendisinde olduğunu dile getirdi.
Atasoy, şunları söyledi:

"EN BÜYÜK SORUN PARASIZLIK VE BÜROKRASİ"

"Önceki Valimiz Yavuz Erkmen'in ricasıyla bu kente gelmiştim. Karadeniz'in her noktasında bir inceleme yapmışlığım vardır. Ancak Filyos'ta gördüklerimiz bizi çok şaşırttı. Radarla ölçüm yaptığımızda bu toprağın altında böylesine büyük bir uygarlık yattığını görünce adeta şok olduk. Daha sonra da çalışmalarımıza başladık. Ancak bazı sorunlarımız var. Bunlardan en önemlileri para ve bürokrasi... Bu sorunları aştığımız zaman dünyanın tarihini değiştireceğiz. Bu kent 2600 yıl öncesine dayanan uygarlıkları bünyesinde bulunduruyor. Filyos; Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler, Türkmenler ve Osmanlılara tanık olmuş bir kenttir. Buranın önemini anlayan yurtdışından bazı arkadaşlarımız, kentin açığa çıkarılmasına ortak olmak istediklerini defalarca dile getirdiler. Ancak bu kent Türkiye'nin bir kentidir ve bu antik kentin açığa çıkarılmasını da sadece Türkler sağlayacaktır. Zonguldak'ta Arkeoloji Bölümü açılacak ve Filyosla ilgili çalışmalar devam edecektir. Ancak üzüldüğümüz bir konu var ki, 1876-77'de bu kentle ilgili bazı bulgular Almanya ve Belçika'ya çıkarılmış. Bundan sonra eser kaybetmek istemiyoruz." ZKÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Yüce de şunları kaydetti:

"FİLYOS SANAYİ KENTİ OLMAMALI"
"Filyos'un bir sanayi kenti olmaması gerekiyor. Organize sanayi ve turizm bir arada olamaz. Siyasilerin kafasında, bu kentin sanayi amaçlı olarak kullanılırsa buradan iş temin edilecek diye bir düşünce var. 'Sanayi mi önemli, yoksa doğal güzellik mi?' diye soruluyor. Muslu'da bunun en güzel örneğini görebiliyoruz. Bu beldede Eren Holding var ve artık burası yaşanamayacak bir hal alıyor. Filyos'un da mı böyle olması gerekiyor? Devletin parasının, güzel bir yerin kirletilmesi için kullanılmasına anlam veremiyor."
Şehir Plancısı Dr.Ümit Tezcan ise yaptığı konuşmada, yıllar önce katıldığı yine Filyos'la ilgili bir panelin yerel bir gazetede çıkan fotoğrafını göstererek, "Yıllar beni değiştirdi, ancak Filyos sorunu hala giderilemedi. Biz çocukluğumuzdan beri Filyos Projesi lafını duyuyoruz" dedi. Diğer konuşmacılar da konuşmalarını tamamladıktan sonra, yarım saatlik bir ara verildi.

"TABELA YOKSA BİZ TAKALIM"A SERT CEVAP
Aranın ardından soru cevap bölümüne geçildi. Turizmci Engin Zaman'ın, "Filyos'ta neden bu kentin girişinde tabela yok, eğer paraları yoksa biz tabelacıdan yaptırırız" demesi üzerine ortam gerildi. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, bilgisiz insanların konuştuğunu belirterek, "Bir kente sarı tabela koymak o kadar kolay değil. Önce bürokrasiyi aşmanız gerekiyor. Biz tabela için gerekli müracaatları yaptık' dedi. Bazı Filyoslular, "Artık Filyoslu olduğumuzu göğsümüzü gere gere söyleyemiyoruz. Bu kente yapılanlardan utanıyoruz" diyerek tepkisini dile getirirken, bazıları da bölgede iflas eden bazı kuruluşlar olduğundan bahsederek, Filyos'un sanayi kenti olması halinde kalkınamayacağını iddia etti.