CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Filyos Endüstri Bölgesi’nin alt ve üst yapı ile idaresinin Tosyalı Holding’e verilmesini TBMM gündemine taşıdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi veren CHP’li Demirtaş,  “İhalesiz, teklifsiz ve başvuru olmaksızın, alt ve üst yapı ile idaresinin Tosyalı Holding’e verilmesi aklımıza Filyos, Tosyalı Holding’e peşkeş mi çekildi sorusunu getiriyor” dedi.

ZONGULDAK NEDEN YOK SAYILDI?

Filyos Projesi’nin Zonguldak için önemine vurgu yapan CHP’li Demirtaş, “Filyos Projesi, ilk ve öncelikle Zonguldak’ın sosyo-ekonomik yapısını etkileyecektir. Yıllardır bitirilmeyen ve yapımı yılan hikayesine dönen bu proje ile ilgili yapılan toplantılarda Zonguldak’tan tek bir kişinin bile olmamasını, Zonguldak’ın yok sayılmasını kabul etmiyoruz” dedi. CHP’li vekil önergesinde “Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde yer alan Filyos Endüstri Bölgesi Projesi ile ilgili olarak Karabük’te toplantı yapılmasına kim karar vermiştir? Bu toplantının Zonguldak’ta yapılmamasının sebebi nedir?” diye sordu.

TOPLANTIDA ZONGULDAK TEMSİL EDİLMEDİ!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergesinde; “Geçtiğimiz günlerde basın yayın organlarında yer alan haberlere göre; Zonguldak Çaycuma’da yapımı devam eden Filyos Endüstri Bölgesi Projesi’nin İdaresi, Tosyalı Holding’e verilmiştir. Tosyalı Holding, Filyos Endüstri Bölgesi’nin alt ve üst yapısının yanında idaresinden de sorumlu şirket olmuştur. 600 hektarlık alandan, 210 hektarının sanayi tesisi kurulabilir durumda olduğu bölgenin ihalesiz, teklifsiz ve başvurusuz şekilde Tosyalı Holding’e tahsis edildiği de belirtilmektedir. Konuyla ilgili olarak, Karabük’te bir toplantı yapıldığı, bu toplantıya da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi ve Karabük Milletvekillerinin katıldığı ifade edilmektedir. Bunun yanında Karabük Valiliği’nin resmi web sayfasından 02/07/2019 tarihlinde bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamada bir  ekonomi toplantısı yapıldığı, bu toplantıda da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin’in, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yapımı devam eden Filyos Limanı hakkında bilgiler verdiği ifade edilmiştir. Ancak Filyos Endüstri Bölgesi’nin idaresinin Tosyalı Holding’e verildiğine dair bir bilgi paylaşılmamıştır. Yatırımın yapıldığı kent Zonguldak’tır. Filyos Projesi, ilk ve öncelikle Zonguldak’ın sosyo-ekonomik yapısını etkileyecektir. Ancak yapılan bu toplantıya Zonguldak’ı temsil eden tek bir kişi bile davet edilmemiştir” ifadelerine yer verdi.

FİLYOS, MİLLİ BİR PROJE!

Filyos Vadisi Projesi’nin milli bir proje olduğuna dikkat çeken CHP’li vekil, “Zonguldak Türkiye’deki tek taş kömürü havzasının bulunduğu ilimizdir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren üretim ekonomisine çok önemli katkılar yapmıştır. Ancak özellikle son 10 yıldır Zonguldak, yıllardır bitirilmeyen yatırımlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır. İşsizliğin çok yüksek seviyelere ulaştığı Zonguldaklılar çareyi doğup büyüdükleri memleketlerinden göç etmekte bulmaktadır. Bunu engelleyecek tek yol ise göçün sebeplerini ortadan kaldırmaktır. İstihdam yaratmak için mevcut yatırımlara hız verilmesi, bunun dışında yeni yatırımların da bölgeye çekilmesi konusunda ciddi ve kararlı adımların atılması gerekmektedir. Ancak kentimizde mevcut yatırımlar bir tülü hayata geçirilememekte, Zonguldak halkı oyalanmaktadır. Filyos Projesi de yapımı yılan hikayesine dönen bir türlü tamamlanamayan projelerin başında gelmektedir. Oysa bu proje tüm Türkiye ekonomisine katkı sunacak milli bir projedir” ifadelerine yer verdi.

YÖNETİMİN, VARLIK FONU BAŞKANINA VERİLMESİ ETİK Mİ?

CHP’li Demirtaş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Filyos Endüstri Bölgesi Projesi’nin alt ve üst yapısı ile idaresi, Tosyalı Holding’e mi verilmiştir?

2) Filyos Endüstri Bölgesi Projesi alt ve üst yapı ile idaresi, Tosyalı Holding’e, hangi hukuki dayanak çerçevesinde ve hangi yöntemle, kaç yıllığına, ne kadar bedel karşılığında verilmiştir?

3)İhale yöntemi ile verildi ise; ihaleye katılmak için hangi şirketler başvuruda bulunmuştur?

4)Tosyalı Holding’in Filyos Endüstri Bölgesi Projesi İdaresi’nin verilmesine ilişkin bir başvurusu bulunmakta mıdır?

5)Tosyalı Holding’e Filyos Endüstri Bölgesi Projesi İdaresinin verilmesinin, Fuat Tosyalı’nın Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı olması ile ilgisi var mıdır?

6)Filyos Vadi Projesi idaresinin, Tosyalı Holding’e verilmesine Karabük’te yapılan toplantıda mı karar verilmiştir?

7)Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanının sahibi olduğu bir şirkete, Filyos Endüstri Bölgesi Projesi İdaresi’nin verilmesi kamu yararı ve çıkarları açısından etik midir?                                

8) Filyos projesi, Tosyalı Holding’e peşkeş mi çekilmiştir?

9) Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde yer alan Filyos Endüstri Bölgesi Projesi ile ilgili olarak Karabük’te toplantı yapılmasına kim karar vermiştir? Bu toplantının içeriği ve katılımcıları kim tarafından, neye göre belirlenmiştir? Bu toplantının Zonguldak’ta yapılmamasının sebebi nedir?

10) Filyos Projesinin Zonguldak il sınırları içinde olması nedeniyle, öncelikli olarak Zonguldak ekonomisini etkileyecek böylesine önemli bu toplantıya, 5 Zonguldak milletvekilinden hiçbirisinin davet edilmemesinin, Zonguldak Valisi’nin, Çaycuma Kaymakamı’nın, İlgili Belediye Başkanları’nın, Zonguldak Ticaret Odalarının ve ilgili Zonguldak sivil toplum örgütlerinin davet edilmemesinin sebebi nedir?

11) Zonguldak için bu kadar önemli bir toplantıda tüm Zonguldak neden yok sayılmıştır?                             

12) En kısa zamanda Filyos projesiyle ilgili Zonguldak’ta, yukarıda belirttiğim ilgililer ile bir toplantı yapılması planlanmakta mıdır?