Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun  Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığının 2017 Merkezi Yönetim Bütçesi  Üzerine Yaptığı Konuşmada Filyos Projesinden söz etti.

Çaturoğlu, Bakanın bölge milletvekili olmasından dolayı duyduğu sevinci de ifade ettiği konuşmasında “Sayın Bakanımıza bir kez daha hayırlı olsun diyorum, çalışmalarında üstün başarılar diliyorum. İnşallah uzun süreler bu gibi görevlerde Sayın Bakanımızı göreceğimizi umut ediyorum.” Dedi.

Çaturoğlu’nun konuşmasıyla ilgili şu açıklama gönderildi:



FİLYOS PROJESİ VE ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Sayın Bakanım, seçim bölgem Zonguldak açısından ve ülkemiz açısından önemli gördüğüm bir iki hususu da burada fırsat bulmuşken paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi, sadece Zonguldak’ın değil ülkemizin en büyük projelerinden biri olan Filyos Projesi ki bu, uzun yıllar Türkiye’nin gündeminde yer almış bir proje. Özellikle liman inşaatı cennetmekân Abdülhamid Han zamanında taslak projeleri hazırlanmış ancak uzun yıllar yani yüz yılı aşkın bir süre gündemde kaldıktan sonra AK PARTİ hükümetleri döneminde ete kemiğe bürünmüş bir proje bu. Önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından liman inşaatının altyapısı ihalesi yapıldı, yer teslimi gerçekleştirildi, çalışmalar devam ediyor. Bu liman tabii ki değerli arkadaşlar, basit bir liman değil, 25 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip Türkiye’nin en büyük limanlarından bir tanesi olacak. Bunun arka planındaki endüstri bölgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızı ilgilendiriyor. Orada büyük ölçekli yer tahsisleri yapılmak suretiyle hem ülkemizin hem de uluslararası büyük firmaların orada endüstri tesisi kurmalarına imkân verecek bir düzenleme yapılıyor. Bu konuda Bakanlığımızın ve Sayın Bakanımızın özel bir gayretleri var. Bununla ilgili müjdelerini de 19 Kasım Cumartesi günü ilimize gerçekleştireceği bir çalışma ziyareti esnasında inşallah bölgemize verecek. Biz bundan dolayı da son derece kendisine müteşekkiriz, minnettarız.



ISLAH OSB

Islah OSB’lerle ilgili bir konu var. Bununla ilgili bir düzenleme çıkmıştı. 31 tane bölge buna müracaat etti ancak bunlardan 8 tanesi hayata geçebildi, 23 tanesi güncel birtakım mevzuatlara takılarak bu iş olmadı. Şimdi, biliyorum, umut ediyorum üretim paketi içerisinde bu konuda yer alıyor, İnşallah onu da çözeceğiz. Bizim ilimizde de böyle bir iki tane bölge var, inşallah onların da OSB olmasını sağlamış olacağız hep beraber.


SANAYİ SİTELERİ

Bakanımız da bahsetti sunumunda. Sanayi siteleri çok önceleri, eski tarihlerde yapıldıkları için gelişen şehirlerimizin içerisinde kaldılar. Nasıl kentsel dönüşüm olayı varsa şehirleşmede bunların da bir dönüşüm programı çerçevesi içerisinde şehir dışına taşınmaları ve oradan gelecek olan yerlerin de şehrin asli imkânları için kullanılmasında büyük önem var. Bu da yine üretim paketi içerisinde bildiğimiz kadarıyla yer alan konulardan bir tanesi. Ben tarihe not düşmek açısından bunları burada sizlere açıklamış oluyorum.



ÜRETİM TEŞVİKLERİ

Son olarak da, üretim önemli ama o malı ülkede üretmek daha da önemli. Bizim dezavantajlı konumda olduğumuz birtakım sektörler var. Ürünlerin tamamını ya da tamamına yakın kısmını yurt dışından ithal ediyoruz. Bu tür ürünlerin ülkemizde üretilebilmesine yönelik özel teşvikler verilmesi konusu çok önemli bunu da Bakanlığımızdan bekliyoruz. Böyle bir çalışma yapıyorlar, içerisindeler zaten; onu da not düşmek açısından burada ifade etmek istedim.