AK Parti’nin Zonguldak eski Milletvekillerinden olan Prof. Dr. Ercan Candan, gazetemiz haber merkezini ziyareti sırasında “Milletvekili döneminizde aklınızla olan ve yapamadığınız iş, plan proje var mı?” sorumuzu da yanıtladı.

Her zamanki nezaketiyle; “Önce dostluk” diyerek gazetemizin haber merkezine gelen Prof. Dr. Ercan Candan ile hayal edip, düşünüp, gerçekleştirme yönünde somut proje arayışlarından birini konuştuk. “Diğer arkadaşlarım da yapabilirler” sözleriyle Zonguldak’ın önünü açacak bir projesini anlatan eski Milletvekili Candan, sorumuz üzerine şöyle konuştu:

 

MİTSUBİSHİ OTOMOBİLLERİ RUSYA’DA ÇOK TUTULUYOR

“Tabi ki bir süre proje vardı. Yapmak istediğimiz, planladığımız. Ha dersiniz ki, mega proje olarak, Zonguldak bölgesi olarak var mıydı? Var tabi ki. Benim aklımda olan, aslında ilk adımlarını da atmaya başladığım bu Filyos Projesiyle ilgili, Filyos ne olacak ile ilgili bir proje vardı. Biliyorsunuz; Mitsubishi, özellikle otomobil firması dünyada sıkıntıda olan firmalardan birisi. Bu firma ile kontak kurarak Mitsubishi fabrikasını tamamen Filyos’a kurmasını isteyip teslim ederek,  otomobil fabrikası kurma projem vardı. Bunu yapmak da o kadar zor değildi. Biz gidip Japonya’daki temsilcilikleri ile görüşebilirdik. Her ne kadar Mitsubishi’nin Türkiye’deki temsilcisi Sabancı ama Sabancı sadece otobüs ve büyük araçlara bakıyor, otomobile bakmıyor. Mitsubishi otomobilde Rusya’da tutulan bir marka. Onlarda Rusya’ya pek fazla yatırım yapmak istemiyorlar, oradaki yapılanmadan dolayı.

 

MİTSUBİSHİ’NİN TÜRKİYE’DE OTOMOBİL FABRİKASI YOK

Aslında Filyos projesi gerçekten bunun için çok ideal, çok uygun bir yer Mitsubishi için. İnşallah, önümüzdeki dönemde veya arkadaşlarımız kendileri giderler veya yerel yöneticiler böyle bir şeyi düşünebilirler, böyle bir olgu var. Çünkü Mitsubishi’nin Türkiye’de böyle bir yatırımı yok, Sabancıların otobüs haricinde. Bunun olabileceğine inananlardanım. En azından yerli otomobil sevdamız var. Mitsubishi’nin gelmesi belki başka bir markayla, yerli bir marka adı altında çıkartabilirlerdi. Mitsubishi’nin bu teknolojisinden de biz yararlanabilirdik. Benim kafamdan geçen buydu. Erdemir burada zaten. Yan sanayi Ereğli’ye kurulurdu. Ereğli’nin makine yan sanayi tecrübesi var. O da Ereğli’yi daha da ileriye götürürdü. Yani iki tarafı birbirine bağlayarak, Zonguldak bölgesini madenlerden dolayı zayıflayan ekonomisini, bu tür proje ile geliştirebilirdik. Bizim önümüzde bir fırsat olsaydı, Zonguldak için mega projelerden biri buydu. Var birkaç tane kafamızda ama, esas somut olan ve yapılabilecek olanlardan biri Mitsubishi’nin buraya davet edilmesidir”

 

SİZDEN SONRAKİLERE ÖNERİ Mİ?

“Ben çok isterim. Benim de projem olmasın, böyle bir derdim de yok ama bizden sonra gelenler yapsın, çok büyük bir başarı olur. Olabilecek projelerden birisidir”