Alaplı'nın Ahiler Köyünde 2 yıl önce kurulan böğürtlen tarlasından bu yılın ilk mahsulleri toplanarak satışa sunulmaya başlandı.

2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan üzüm meyveleri yaygınlaştırma projesi kapsamında Ahiler Köyü Yağışlı mahallesinde 1, 5 dönüm alan üzerine kurulan böğürtlen bahçesinden bu yıl 1,5 ton üretim yapılması hedefleniyor.

Böğürtlen bahçesinde gezerek incelemelerde bulunan Zonguldak  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, yaptığı açıklamada, gecen yıl 400 kg ürün toplanan bahçeden bu yıl 1,5 ton mahsul toplamayı hedeflediklerini söyledi.

Böğürtlenin fındığa alternatif bir ürün olarak düşünülebileceğini ifade eden Çelik, şöyle dedi;

 '2010 yılında başlaya şuanda ekonomik anlamda verim alacağımız böğürtlen bahçesinde bu yılki üretimin yüksek olacak. İnşallah İlimizde bu gibi böğürtlen tarlarını çoğaltmayı hedefliyoruz. Tarlalarımızı çoğaldığımız zaman çiftçimizin ayağına sanayici gelerek ürünü bahçesinden satın alacak. Dere boyunda fındığın olmaması ya da az olması bizi alternatif çeşitlere yönlendiriyor. Burada çok güzel bir bahçe olduğunu düşünüyorum. Burada emeği gecen kendi personelimize ve çiftçimize çok teşekkür ediyorum' dedi.

Tarla sahibi Hüseyin Ulukaya ise, '2009 yılında Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte oluşturduğumuz böğürtlen bahçesinden gecen yıl 400 kg mahsul topladık. Bu yıl ise 1,5 ton mahsul toplamayı planlıyoruz. İlk topladığımız mahsulleri kilosu 10 liradan marketlere ve pastanelere satmaya başladık' diye konuştu.

Alaplı İlçe Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ise konuşmasında, böğürtlenin fındığın az olduğu dere boylarında rahatlıkla yetiştiğini belirterek şunları söyledi:

İlçemizde fındığa alternatif olarak düşündüğümüz böğürtlenin İlçemizde yayınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu bahçeden bu yıl 1,5 ton üretim yapılması hedefleniyor. Bundan sonraki senelerde bu rakam artacaktır. Fındıktan daha zahmetsiz ve daha iyi gelir getiriyor