Alaplı Ziraat Odası ve Hollandalı UTZ Certified firmasının ortaklaşa düzenlediği hasat Bayramı etkinliği yapıldı.

 

Alaplı Güreş sahasında yapılan etkinlikte konuşan Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, yüzölçümü 109 bin dekar alan Alaplı’da 93 bin dekarında fındık yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

21 bin dekarında ise organik fındığa yetiştiriciliği yapıldığını anlatan Türkoğlu,Yılda bir defa milli ürünümüzün Ülkemize 2 milyar dolar döviz getiren 9 milyon nüfusa ekmek veren ürün şenliği yapmamız bir vefa borcudur. Biz Alaplı Ziraat Odası olarak 2009 yılında organik fındığa üretimine başladık. Alaplı İlçemizin yüzölçümü 109 bin dekardır. Bunun 93 bin dekarı fındık bahçesidir 93 bin dekarın 21 bin dekarı ise organik fındığa geçmiş durumdadır. Çalışmalarımızın sonunda organik tarıma geçenlerin kazancı yükseldikçe organik tarıma geçenlerin sayısı oldukça yükselecek. Bu sene dekar başına 70 TL alacak çiftçi gelecek sene dekar başına 100 TL bekliyoruz. Ayrıca organik tarıma geçen çiftçilerin Çatak projesinden faydalanma durumu var Çatak projesinden faydalandığı zaman dekar başına 90 dolar da oradan gelecek. Çiftçi dekar başına 170 TL Fındık desteği, 100 TL organik desteği, 150 TL Çatak projesi, 10 TL mazot gübre desteği çiftçinin 430 TL dekar başına destek alması mümkün 20 dekar bahçesi olan bir çiftçi 8,000 TL para alacak inanılmaz gibi ama gerçek.”

 

Alaplı’da tarımı tamamen organik hale getirmek için çalıştıklarını kaydeden Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

Hedefimiz Alaplı çiftçisini tamamını organiğe teşvik etmek çiftçimizi kazandırmak ve çevremizi temiz tutmak, içtiğimiz su, teneffüs ettiğimiz hava ,arılarımızın sağlığına ve toprağımızın sağlına kadar faydalı olan uygulamaya gelin hepimiz destek verelim . Bildiğiniz gibi Bugün bu şenliğimizi finans eden UTZ firması Dünyada sürdürülebilir çiftçi modeli yapmakta bu sene Türkiye’ de 1000 çiftçide pilot uygulamasına geçmiştir. 650 çiftçi ile de biz UTZ firmasının çalışmalarına katıldık. İnşallah çiftçilerimize hayırlı olur; Organiğe geçtiğimizin meyvelerini ufak, ufak vermeye başladı. Gümeli beldesinde organik Bal üretimine başladık. Organik Bal üretimine devam edeceğiz, Gümeliden sonra Aydınyayla , Aşağıdağ Köyü, Çatak Köyü, Hallı Köyü ,Kabalar Köyü ,Belen Köyü, Kocaman Köyü köylerini de organik bal kapsamına alacağız. 2013 yılında Organik Bal için Bakanlığa yapmış olduğumuz müracaatlarını kabul edildiğini kaydedildi.  20 çiftçiye 18 ‘ şer kovan verildi emeği geçen Tarım İlçe müdürümüz, Tarım İl müdürü Necmi çelik bey’e bütün çiftçiler adına Teşekkür ederim. Şenliğimize katılan; Sayın Kaymakamımız Yıldıray Malğaç,Alaplı Belediyesi Başkan  Vekili Hakan Uysal, Utz Türkiye Temsilcisi Hande Büyüklimanlı, Utz Türkiye İşbirlikçisi Osman Tekinaslan, Kaynarca Ziraat Odası Başkanı Cevdet Gülhan, Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Devrek Ziraat Odası Başkanı İdris Uzunsel, Alaplı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Recep Ocak, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Gelgeç, Alper Fındık Fabrikaları Sahibi Burhan Alper, Yılmazlar Fındık Fabrikası Sahibi İhsan Yılmaz, Düzce İhracatçılar Birliği yetkilileri, Alaplı Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, Alaplı CHP İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, Alaplı SP İlçe Başkanı Ramazan Sarıkaya ve Değerli çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunarız.”

 

Konuşmaların ardından etkinlik, müzikli eğlenceyle devam etti.Ayrıca etkinliklere katılanlara ikramlarda bulunuldu.

 

(Haber: Cem Sürmeneli)