Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındıkta 2019 yılı üretim yılı için alan bazlı gelir desteği başvurularının başladığını bildirdi. Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin 2019 üretim yılı fındık alan bazlı gelir desteği başvurularını 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapmaları gerektiğini söyledi.

 

31 ARALIK SON GÜN

Zamanında başvuru yapmayan çiftçilerin destekten faydalanamayacağını ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi: "Alan bazlı fındık desteği ve organik tarım destek işlemleri başlamıştır. Organik tarımdan dekar başına 100 Lira, alan bazlı fındık desteğinden dekar başına 170 Lira, toplamda dekar başına 270 Liralık destekten faydalanmak isteyen çiftçilerimiz 31 Aralık 2018 tarihine kadar mutlaka Alaplı Ziraat Odası'na başvurularını yapmaları gerekmektedir. "

 

"ÇİFTÇİLERİMİZN ÇIKARI DOĞRULTUSUNDA HARAKET EDİYORUZ"

Ziraat Odalarının, çiftçilerin meslek kuruluşları olduğunu belirten Türkoğlu, "Bizim görevimiz Çiftçilerimizi doğru yönlendirmek, uyarmak ve mevzuatları anlatmak, Eğitim vermek ve eğitimlerini takip etmek. Biz Alaplı Ziraat Odası olarak görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor ve her zaman Çiftçimizin çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz. Alaplı Kapalı Pazaryeri mevkide daha önce çöplük olan bir alanda şu anda 7 dönümlük bir örnek bahçemiz var. Tüm çiftlerimizin örnek bahçemizi mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Alaplı'da ki tüm çiftçilerimiz bahçelerini bizim örnek bahçe uygulamamız gibi yaparlarsa bahçelerinden daha fazla verim ve ürün alacaklarına inanıyoruz." dedi.

 

FINDIK'TA AVRUPA İLE REKABET EDER DURUMA GELDİK

Türkoğlu, tarımsal alanda özellikle fındıkta artık Avrupa ile rekabet eder duruma geldiklerini dile getirerek, "Avrupa ülkeleri de artık Fındık üretmeye başladı. Onun yüzden fındığımıza mutlaka daha fazla özen göstermeli ve üretimine daha dikkatli olmalıyız. Fındık üretiminde özellikle iyi kurutmaya ve iyi temizlemeye dikkat etmeliyiz. Fındığımız tam olarak kurutmadan depolarsak fındığımız bozulur ve özelliğini kaybeder. Bu da ihracat açısından bizlerin zor bir durumla karşılaşmasına sebep olur."

 

EMANETE FINDIK VERMEYİN

İyi kurutularak depolanan fındığın uzun süre özelliğini kaybetmeden muhafaza edilebileceğini kaydeden Türkoğlu, şunları söyledi: "Çiftçilerimizden en önemli isteğimiz ürününü emanete vermemeleri. Fındıklarını azar, azar satmaları. İyi bir şekilde kurutarak kendi depolarında muhafaza etmeleri. Yıllar önce Lisanslı Depo kanunu çıkmasına rağmen biz henüz bu kanunda faydalanamadık. Gerek gurbette olan gerekse bölgesine olan üreticilerimiz için Lisanslı Depolar mutlaka şart. Eğer bu depolar olursa üreticimiz fındığını emanete vermek zorunda kalmaz. Özellikle bölge Milletvekillerimizden bu konuda destek bekliyoruz."