Doğu Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen don olayı nedeniyle fındık bahçelerinde meydana gelen zararın ardından Batı Karadeniz bölgesinde fındık ağaçları incelemeye alındı.

 

Alaplı Ziraat Odasına bağlı Tarım Danışmanları ve Ziraat Mühendisleri tarafından 93 bin dekar fındık bahçesinde hazar tespit çalışması başlatıldığını belirtildi.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayında fındığın büyük zarar gördüğünü Batı Karadeniz Bölgesinde zararın ne kadar olduğu tespit edilmeye çalışıldığını söyledi.
Dere boylarındaki fındık bahçeleri dondan tamamen etkilendiğini vurgulayan Türkoğlu, şunları söyledi:
“Alaplı’da 93 Bin dekar alanda yaklaşık 8 bin çiftçimiz fındık ile geçimini sağlamaktadır. Bu bölgede fındık ailelerin tek geçim kaynağı olduğundan dolayı fındığa çok önem veriyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinde Mart ayının sonunda yağan kar yağışı nedeniyle meydana gelen don olayında fındığın yüzde 60’ı, 70’i zarar görmüştür. Batı Karadeniz bölgesinde ise dondan dolayı zarar gören fındık bahçelerinin olup olmadığı kontrol edilmektedir. İlçemizde özelikle dere boylarında fındık dondan çok etkilendiğini görmekteyiz. Ancak yüksek kesimlerde ise fındık dondan etkilenmediği aksine bu yıl çok fazla fındık olacağı tahmin edilmektedir. Zonguldak bölgesinde bizim şu anki tahminlerimize göre don yüzde 30-40 oranında fındığa zarar vermiştir. “

 


Fındık Bahçesi dondan etkilenen Şaban Özdemir de,  dere boyunda bulunan fındık bahçesine dondan büyük zarar gördüğünü belirtti. Zarar tespitin yapılması için Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaatta bulunduğunu kaydeden Özdemir, “Gecen yıla göre bu sene fındıkta hiç yok. Dere kenarlarında yüzde 30-40 oranında zarar var. Benim Bahçemde fındığın yüzde 70’i kurudu. Benim gibi birçok çiftçi de dondan zarar gördü.” dedi.
(Haber: Cem Sürmeneli)