Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu'nu ziyaret etti.

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu'nu makamında ziyaret etti. Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, Ziraat Odası tarafından yapılması hedeflenen fındık fabrikasını yapmak için en uygun arazinin Ereğli OSB olduğunu söyledi. Oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Kılıç, “Alaplı OSB'de kamulaştırma işlemleri daha bitmedi, ayrıca büyük bir yatırımcı Alaplı OSB'yi komple istiyor. O yüzden size en uygun yer olarak Ereğli OSB kalıyor. OSB de yaparsanız, CED raporu almanıza gerek yok, imar sorununuz yok, alt yapı, doğal gaz, sanayi elektriği gibi birçok hazır hizmetten yararlanmış olacaksınız. Sakın bir yer alalımda oraya fabrikayı kuralım düşüncesine kapılmayınız. Alaplı'da sanayi arazisi çok azdır. Genelde araziler tarım arazileri. Sadece bürokrasiyi çözmek için yıllarca uğraşmak zorunda kalırsınız. İşte o yüzden en uygun ve en ucuz araziler OSB'lerdedir. Biz Alaplı Liman projesine başladığımızda birçok kişi hayaldir bu demişti. Ama şimdi gelinen noktada birçok büyük firma biz yapalım diye sırada bekliyorlar. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Çıktığınız yolda bizde oda olarak size tam destek veriyoruz. Yolunuz açık olsun” dedi.
Alaplı Ziraat Odası başkanı Şeref Türkoğlu da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç'ın aydınlatıcı bilgilerine teşekkür ettiklerini kaydeden Türkoğlu, “Organik tarım kanunu çıktı. Kanunda, organik tarıma geçilmesi için bazı teşvikler yapıldı.  İçtiğiniz suyu, teneffüs ettiğiniz havayı ve toprakların orijinal hale gelmesi için organik tarıma geçin diyor. Bende size bu esnada prim vereceğim. Dekar başına 25 TL destek vereceğim diyor. 2009 yılından bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarla bin 265 çiftçimiz organik tarıma geçmiş oldu.
Daha sonra bilinçsiz çiftçilerimizin dedikoduları nedeniyle organik tarıma geçen çiftçilerimizin bir kısmı geri dönüş yaptı ve şu anda 850 çiftçimiz organik tarımda kayıtlı ve dekar başına 25 TL destek parası almaya başladırlar. Alaplı'da 1600 çiftçimizi organik tarıma geçme konusunda kayıt yapacağımızı düşünüyoruz. Organik tarımda ilaç ve gübre kullanılmadığından bize en uygun bölge Gümeli beldesidir. Gümeli beldesini pilot bölge yapacağız. Fiskobirlik ve TMO'da fındık alımı konusunda devreden çıktı. Türkiye'de birçok kurum özelleşti ama bir tek Fiskobirlik özelleşemedi. Bunlardan dolayı biz Alaplı'nın fındığını kurtarma çabasındayız. Organik tarıma ve fındık fabrikasını da kurduktan sonra, fındığın para kazanmaması için hiçbir engel yok. Çünkü Avrupa organik fındık için sırada bekliyor. Alaplı'nın 10 bin ton fındığı var bunun biz Avrupa'ya ilaç niyetine çok rahat satarız. O zaman bizim ne Fiskobirlik'e nede ofise ihtiyacımız var. Bizim sadece devlet desteğine ihtiyacımız var. Devlette diyor ki 'Çiftçi kardeşim ben sana dekar başına 25 TL destek parası veriyorum. Bundan daha iyi destek mi olur' diyerek çiftçiye destek parası veriyor. Avrupa Birliği'de organik tarıma geçenlere 90 dolar destek parası vereceğim diyor. Hem Avrupa Birliği'nden hem de devletten destek gelecek.  fabrikayı da şu şekilde kuracağız. Fabrikanın ortakları organik tarıma geçen çiftçilerden oluşacak.  Fabrikada çalışanlarda o fabrikanın ortaklarının çocukları olacak. Ortaklardan sermaye olarak belli bir katılım payı alınmak suretiyle fabrikamızın temelini atmış olacağız. Fabrika tamamen ortaklarımızın olacak. Fındığın pazarlanması sorunu olmayacak.
Pazarlama şirketi de kurarak kendi ürünümüzü pazarlayacağız. Eskiden Alaplı'da “fındık zamanı” vardı. Bütün harcamalarını fındık zamanı yapardık. İşte fabrikamızı ve şirketimizi kurduğumuzda eski fındık zamanı mevsimini geri getireceğiz. Çocuğumuz evlense fındık zamanı diyeceğiz. Çünkü o zaman gerçekten çiftçimiz çok para kazanacaktır” diye konuştu.