İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, ihracat için ihtiyaç olan fındığın yüzde 95’inden fazlasının piyasada bulunduğunu belirterek, "İhtiyaç olan fındık ihracatçının elinde bulunuyor. Ufak tefek yeni ihtiyaçlar olursa onlar satın alınıyor. Dolayısıyla ihracatçıların büyük bir kısmı sezonu kapattı." dedi.
Gören, AA muhabirine, ihracatçılar açısından artık 2015 fındık sezonunun sonlarına gelindiğini belirtti.

Üreticinin elinde bir miktar fındık olduğu ve ürünün pazara indirip satılmadığı yönünde söylentilerin olduğunu dile getiren Gören, "Artık fabrikalarda tadilat ve yeni sezon hazırlıkları yapılacak. Bu şekilde devam ederse 2015 sezonundan 100 bin ton fındık seneye devir olacak. Yani ürün üreticinin, tüccar veya sanayicinin elinde kalacak." dedi.

İhraç için gerekli olan fındığın piyasada bulunduğunu anlatan Gören, şöyle konuştu:
"İhracat için ihtiyaç olan fındığın yüzde 95'inden fazlası piyasada var. Ufak tefek yeni ihtiyaçlar olursa onlar satın alınıyor. Dolayısıyla ihracatçıların büyük bir kısmı sezonu kapattı. Mevcut fındığı stoklarında tutuyorlar. 2016 ürünü yaklaşık 3 ay sonra pazara inmeye başlayacak. Fabrikalar ve ihracatçı yeni sezon hazırlıklarına başladı. Rekolte tahminleri artık devlet tarafından sadece bir ağızdan yapılacak. Olası yapılacak tahminlere kimse inanmasın. Umarım önümüzdeki sezon öncelikle üreticilerimize, daha sonra esnaf, tüccar ve ihracatçılarımıza hayırlı olur."

Tarım kredi kooperatiflerinin yeni sezonda fındık alımı yapacağı yönünde çalışmaların olduğunu, bunun bu yıl kendi yönetimlerinin almış olduğu bir karar olduğunu belirteren Gören, "Yetki olarak kendi üyeleri ile alışveriş yapabilirler. Kooperatif üyelerinden ürün alabilirler, tarımsal malzeme alışverişi yapabilirler. Aldıkları malı nasıl tasarruf edecekleri de kendi kararlarına bağlı. Biz sadece böyle bir karar aldıklarını duyduk gayet makul ve mantıklı bulduk. Kurumun bu işlemi yapacak gücü var, hayırlı olsun. İnşallah sektöre bir katkısı olur." diye konuştu.


Anadolu Ajansı