Alaplı'da fındık toplama ve işçi ücretlerini belirlemek üzere Fındık Komisyonu Kaymakam Aydın Memük Başkanlığında toplandı. Fındık işçiliği 20 TL olarak belirlendi. Fındık toplama tarihleri ise sahil kesiminde 8 Ağustos olarak belirlenirken orta kesimlerde 13 ve yüksek kesimlerde ise 18 Ağustos olarak belirtildi. 
Alaplı Kaymakamı Aydın Memük Başkanlığında Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Jandarma Komutanı Üstğm. Levet İşçan, İlçe Tarım Müdürü Rafet Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Rahmi Yapar, Fiskobirlik Müdürü Mesut Bozkurt ve Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu'nun katılımı gerçekleştirilen Fındık Toplama Komisyonunda alınan kararlar şu şekilde:
İşçilerin sosyal ihtiyaçları işçi çalıştıran işverenler ve işçi simsarları tarafından karşılanacaktır.
Fındık toplama örf ve adetlere göre sabah 7.30'da başlanacak. Akşam 19.30 da sonara erecektir. Ancak işçilerin ihtiyaç ve istirahatları için 1,5 saat istirahat molası verilecektir.
Güçsüz, zayıf çok yaşlı kişiler ve 13 yaşının altındaki çocuklar çalıştırılmayacaktır.
 İşveren işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü güvenliği almak zorundadır.
Yol parası işçiler tarafından ödenecektir.
Ücretler kadın erkek farkı gözetmeksizin iş bitiminde defaten çalışan işçiye bizzat ödenecektir.
10 kişiden aşağı işçi çalışan yerlerde çavuş olmayacaktır. Çalışan işçi her ne kadar çok olursa olsun birden fazla bir bahçede olmayacaktır. Çavuş çalıştığında 2, çalışmadığında 1 yevmiye alacaktır.
Üreticiler kendi işçilerini kendilerine uygun mekânlarda barındıracaklardır.
İşverenler hangi simsarlarla hangi işçilerle anlaştıklarını, kimlik bildirme kanununa uygun olarak muhtarlıklara, muhtarlılarda ilgili güvenlik birimlerine bildireceklerdir.
Güvenlik birimleri işçi gelişi nedeniyle gerekli güvenlik ve asayiş tedbirlerini alacaklardır.
Fındık toplamasına sahil kesimde (Rakım 250metre) 8 Ağustos, Orta kesimde (Rakım 205-500 metre ) 13 Ağustos ve Yüksek kesimlerde (rakım 500 metre ve üzeri) 18 Ağustos 2009 tarihinde başlanacaktır.
İşçi ücretleri ve sosyal haklar açısından n bu kararlar istişare niteliğinde olup, ücretler açısından işçi ve işveren mutabakatı sağlanmadığında uygulanacaktır.
Fındık toplama tarihleri ile ilgili kararlar bağlayıcı niteliktedir. Belirlenen tarihten önce fındık toplamak yasaktır.
Köy ve mahalle muhtarları bu kararı ilan etmek ve yürütmekle görevlidir.
Köy muhtarı ve işverenler işçilerde görülecek her türlü hastalıklara karşı anında müdahale edecek ve bu tür şikâyeti olanları en yakın sağlık kuruluşuna bildireceklerdir.
İşçi temsilcileri beraberinde getirdikleri işçilerin kimlik fotokopilerini 1774 sayılı kimlik bildirme kanununun 7. maddesine istinaden emniyet ve asayiş açısından güvenlik birimlerine teslim edeceklerdir.
Yemeğin işveren tarafından karşılanması halinde ücretlerden 2TL düşürülecektir.
Bu hususlar dâhilinde fındık toplama işçilik ücretleri
Yeme içme ve yatma ihtiyaçları işçi tarafından karşılanması durumunda
16 yaşından büyükler için 20 TL
16 yaşından küçükler için 18 TL olarak tespit edilmiştir."