Kdz. Ereğli Kaymakamlığında toplanan Fındık Toplama ve İşçi Ücretleri Komisyonu kararları açıklandı.

Rakımı düşük 8, orta düzeyde 13, yüksek yerlerde ise 18 Ağustos tarihinden itibaren fındık toplanacağını, fındık toplama işçilik ücretlerini 16 yaşından büyükler için yeme, içme ve yatma ihtiyaçlarının işçi tarafından karşılanması durumunda net 20, 16 yaşından küçükler için ise 18 TL olarak tespit edildiği açıklandı.

İşçilerin traktör, kamyon, patpat gibi üstü açık araçlarla taşınmasının kesinlikle yasaklanırken, köy ve mahalle muhtarlarının sorumluluk alanlarında konaklanan işçi temsilcileriyle birlikte bu husustan sorumlu olduğu, görevini yerine getirmeyenler hakkında ise idare işlem yapılacağı da belirtildi.

Fındık ihracatının denetlenmesine dair tüzüğün 6. maddesi gereğince 2009 yılı üretim dönemi fındık toplama ve işçi ücretlerini belirlemek üzere önceki gün Karadeniz Ereğli Kaymakam Vekili Ekrem Aylanç Başkanlığında, İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin, İlçe Jandarma Bölük Komutan Vekili Erdoğan Canaran, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, TSO Meclis Üyesi Ali Bayram, Ormanlı Belediye Başkanı Yaşar Sever, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol ve Ormanlı Fiskobirlik Temsilcisi Yaşare Çelik'in yeraldığı komisyon toplanarak çeşitli kararlar aldı.

NAKİLLERE DİKKAT

Toplanan komisyonun aldığı kararlar ise şu şekilde. "Kdz. Ereğli İlçe Tarım işçilerin fındık bahçesine sevkinden sonraki sosyal ihtiyaçları işçi çalıştıran işverenler ve işçi simsarları tarafından kar şılanacaktır. İşçilerin konaklama yerlerinden çalışma yerlerine (bahçelere) nakilleri yolcu taşımasına uygun araçlarla yapılacaktır. (Otobüs, Minibüs, Otomobil v.s) Traktör, kamyon, patpat v.s gibi üstü açık araçlarla işçi nakli yapılmayacaktır.

HASTALIKLARLA MÜCADELE

Köy Muhtarları ve işverenler işçilerde görülecek her türlü hastalıklara karşı anında müdahale edecek ve  bu tür şikayeti olanları en yakın sağlık kuruluşuna bildireceklerdir. İşçilerin çalışma koşulları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayınlanan 'Tarımdan Sayılan İşlerde  Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarına İlişkin Yönetmelik' hükümlerine göre sağlanacak, öğle arasında 1 saat yemek molası, öğleden önce ve sonra olmak üzere 15'er dakika istirahat molası verilecek, fındık toplama yönetmelik hükümlerine bağlı kalınarak yapılacaktır.
ÇALIŞACAK KİŞİLER
Güçsüz, zayıf, çok yaşlı kişiler ve 13 yaşının altındaki çocuklar çalıştırılmayacaktır. Ücretler kadın erkek farkı gözetmeksizin iş bitiminde defaten çalışan işçiye bizzat ödenecektir. 10 işçiden aşağı işçi çalışan yerlerde çavuş olmayacaktır. Çalışan işçi her ne kadar çok olursa olsun birden fazla çavuş bir bahçede olmayacaktır. Çavuş, çalıştığında 2, çalışmadığında 1 yevmiye alacaktır. İşverenler işçilerini kendilerine ait uygun mekânlar da barındıracaklardır. İşçi Temsilcileri beraberinde getirdikleri işçilerin kimlik fotokopilerini emniyet ve asayiş  açısından 1774 sayılı kimlik bildirme kanununun 7. maddesine istinaden güvenlik birimlerine teslim edeceklerdir. Köy ve Mahalle Muhtarları sorumluluk alanlarında konaklayan işçi temsilcileriyle birlikte bu husustan sorumlu olup  bu görevini yerine getirmeyenler hakkında idari işlem yapılacaktır.
FINDIK ZAMANI
Güvenlik birimleri işçi gelişi nedeniyle gerekli güvenlik ve asayiş tedbirlerini alacaklardır. Bölge dışından gelen  işçilerin yol ücretleri kendileri tarafından karşılanacaktır. Fındık toplanmasına rakımı düşük kesimlerde(0-250 m) 8 Ağustos, rakımı orta yüksek kesimlerde (250-500 m) 13 Ağustos 2009, Rakımı yüksek kesimlerde(500-750 m) 18 Ağustos 2009  tarihinde başlanacaktır. Fındık toplama işçilik ücretleri Yeme, içme ve yatma ihtiyaçları işçi tarafından karşılanması durumunda net olarak; 16 yaşından büyükler için 20,00 TL  16 yaşından küçükler için 18,00 TL olarak tespit edilmiştir.Yemek bahçe sahibince karşılandığı takdirde bu ücretlerden 2 TL az ödeme yapılacaktır. Fındık Harman Makinesi çalıştırma ücreti  hortumlu 80 TL/Saat, Hortumsuz 70 TL/Saat olacaktır. Fındık Patozların da patoz sahipleri fındığın kırılmasına önleyici tedbir alacaklardır. Fazla fındık kıran patozlar çalıştırılmayacak ve fındık çekim işi yol üzeri ve yol kenarında yapılmayacaktır. Fındık toplama anında yangın çıkmaması için işçi , işveren ve diğer ilgililer gerekli tedbirleri alacaklardır. İşçi ücretleri ve patoz ücretleri açısından bu kararlar istişare niteliğinde olup, diğer kararlar bağlayıcı niteliktedir. Köy ve mahalle muhtarları bu kararı ilan etmek ve yürütmekle görevlidir.