Alaplı Tarım Müdürü Rafet Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık toplama tarihinin 20 Ağustos olarak belirlediklerini kaydederek, 16 yaşından büyükler için fındık toplama ücreti 28.00 TL olduğunu kaydetti. 13 yaşının küçük çocukların fındık toplamasının yasak olduğunu belirten Yılmaz şöyle dedi; “Fındık toplamada güçsüz, yaşlı ve 13 yaşının altındaki çocukların çalıştırılmayacak işveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü güvenliği almak zorundadır.
Fındık toplamak sahil kesiminde 20 Ağustos yüksek kesimlerde ise 30 Ağustos tarihinde başlayacak olup bu tarihten önce kesinlikle fındık toplamak yasaktır. Fındık toplama ücretleri ise 16 yaşından büy6ükler için 28.00 TL 16 yaşından küçükler için 24.00 TL tespit edilmiştir.” Dedi.
Fındık erken toplanmaması konusunda çiftçileri uyaran Yılmaz şöyle konuştu;
“Fındığı dalından toplayacak üreticilerimizde kesinlikle erken hasada başlamasın. Aksi takdirde mahsulde kalite, randıman ve kilo kayıpları yüksek olur. Kalite, randıman ve kilo kaybı yaşamamak için bu yıl fındık hasadına geç başlayın. Fındık toplama tarihlerine mutlaka uyulması gerek.”