Alaplı Ziraat Odası Başkanı Türkoğlu:

"Fındık fiyatlarını üç beş ihracatçının belirlediği piyasada, esas zorluğu üreticiler çekmektedir. Her yıl rekolte tahmin oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, sezon başında 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatlarını 7 lira 50 kuruşa kadar indirmişlerdir"


Alaplı ve Düzce'de üreticiler fındık fiyatındaki düşüşe tepki gösterdi. 

Alaplı’da kapalı pazar yeri arkasındaki örnek fındık bahçesinde bir araya gelen yüzlerce fındık üreticisi, hazırladıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla fındık fiyatlarındaki düşüşü protesto etti.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, burada yaptığı konuşmada, fındığın Karadeniz için vazgeçilmez ve gözardı edilemez bir ürün olduğunu söyledi.

Bölgede 400 bin fındık üreticisinin gecesini gündüzüne katarak üretim yaptığını ifade eden Türkoğlu, "Kar demeden, yağmurda, çamurda fındık üreticilerimiz üretim yapmaktadır. Ülkemiz, 16 il ve 130 ilçede dünya fındığının yüzde 70'ini üretmektedir. Ailelerle birlikte yaklaşık 2 milyon insan geçimini fındıktan sağlamaktadır." dedi.

Türkoğlu, fındık üreticilerinin son dönemlerde zor günler yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Fındık fiyatlarını üç beş ihracatçının belirlediği piyasada, esas zorluğu üreticiler çekmektedir. Her yıl rekolte tahmin oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, sezon başında 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatlarını 7 lira 50 kuruşa kadar indirmişlerdir.  Bu çalışmalarla emanete fındık verenlerin ürünleri ucuza kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu fındık üreticilerini açlığa mahkum etmektedir. Üreticilerin dayanacak gücü kalmamıştır. Devlet, piyasaya müdahale etmeli ve  fiyatlar yükselmelidir. Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi mart sonunda yine don fındığa zarar vermiştir. Rekoltenin 2015 yılının altında olacağı aşikardır. "

Türkoğlu'nun konuşmasının ardından fındık üreticileri, davul-zurna eşliğinde bir süre daha protestolarını sürdürdükten sonra dağıldı.


Düzce

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk de düzenlediği basın toplantısında, fındık fiyatındaki düşüş nedeniyle üreticinin dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

Devletin acilen Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasaya müdahale etmesi gerektiğini belirten Öztürk, "Rekolte tahmini oyunlarıyla fiyat düşürmeye çalışan kesimler fındık fiyatlarını 7,50 liraya kadar indirmiş durumdalar. Bu, insafsızlıktır. 3-5 tekel, fındığı üreten olmazsa kendilerinin de olmayacağını gözardı etmektedir. Aslında yapılmak istenen belli, piyasalarda panik havası yaratmak, psikolojik baskı yapmak ve üreticinin elinde kalan fındığı ucuz fiyattan kapatmak. Üreticimiz bu oyuna gelmemeli." diye konuştu. 

Öztürk, Karadeniz'de çiftçinin, tüccarın, sanayicinin ve ihracatçının geleceğinin fındığa bağlı olduğunu, tarafların bindikleri dalı kesmemeleri gerektiğini kaydetti.