Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin, Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağını oluşturan fındık ile ilgili 14 Temmuz 2009 tarihinde  alınan Bakanlar Kurulu Kararı ve çıkarılan yönetmelikle yeni bir döneme girildiğini belirtti.
Tekin, "'Yeni Fındık Stratejisi' olarak açıklanan Bakanlar Kurulu Kararı ve  Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre bu yıl TMO tarafından fındık alımı yapılmayacak olup belirtilen destekleme uygulamaları yürürlüğe konulmuştur" sözleri ile alınan kararlar ile ilgili verdiği bilgiler şu şekilde.
ALAN BAZLI: 22/11/2001 tarihli ve 2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan Fındık Üretici Belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere yılda bir defaya mahsus olmak üzere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında her yıl için 150 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacaktır. Üretici başvuruları 2009, 2010 ve 2011 yıllarının Eylül-Aralık döneminde yapılacaktır. Her yıla ait alan bazlı gelir desteği ödemeleri, ilgili yılı takip eden yıl içerisinde yapılacaktır.

TELAFİ ÖDEME
Fındık alanlarının tespitine dair kararın 1 inci maddesinde belirtilen il ve ilçelerdeki, 1 inci, 2 inci ve % 6'dan daha az eğimli 3'üncü sınıf tarım arazilerinde ve rakımı 750 metrenin üzerindeki ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek, alternatif ürüne geçen kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişi üreticilere, 2009-2012 yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak telafi edici ödeme yapılacaktır. Telafi edici ödemeler için üretici başvuruları, 2009-2012 yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemlerinde, Eylül- Haziran ayları arasında yapılacaktır. Birinci fıkra kapsamında fındığını sökerek alternatif ürün eken/diken  üreticilere; 2009-2010 döneminde başvuranlara, ilk yıl için 300 TL/da, ikinci ve üçüncü yıllar için 150 TL/da olmak üzere 3 yılda toplam 600 TL/da, 2010-2011 döneminde başvuranlara, ilk yıl için 300 TL/da, ikinci yıl için 150 TL/da olmak üzere 2 yılda toplam 450 TL/da,  2011-2012 döneminde başvuranlara 300 TL/da, telafi edici ödeme yapılacaktır.

BÖLGE KAPSAMDA
Konu ile İlgili Bakanlığımızca yayınlanacak olan tebliğ beklenmekte olup, detay uygulamalar ve alternatif ürünlerin kapsamı tebliğ yayınlandıktan sonra daha iyi anlaşılacaktır. İlçemiz İlgili Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında fındık dikim bölgesi içinde yer almakta olup, bundan sonra fındık bahçesi tesis etmek veya mevcut fındık bahçelerinde yenilemede bulunmak isteyen üreticiler İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunacaklardır. Yönetmeliğin çıktığı 15 Temmuz 2009 tarihinden itibaren izinsiz fındık dikenler ve bahçesini yenileyenler hakkında 2844 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır.(İdari para cezası ve fındığın söktürülmesi). Fındık ile ilgili desteklemelerden faydalanmak isteyen üreticilerin önceden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Hali hazırda bu bilgilerini güncelleyen çiftçi sayımız çok az olup ileride mağdur olmamaları açısından Muhtarlar aracılığı ile de duyurduğumuz bu konuları dikkate almaları ve bir an önce işlemlerini yaptırmaları  yararlı olacaktır" dedi.