Gıda, Hayvancılık ve Tarım Alaplı İlçe Müdürü Rafet Yılmaz, yaklaşan fındık hasadı öncesi üreticileri, "Fındığınıza göstereceğiniz ilgi ve özenin gelirinizi bir kat daha artıracağını unutmayınız" sözleriyle uyardı.
Müdür Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, fındık hasadına kısa bir zaman kaldığını hatırlattı. Hasadın yaklaşmasıyla üreticilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını da almak üzere olduğu kaydeden Yılmaz, fındığın pazara daha kaliteli ulaştırabilmesi, dolayısıyla da Türk fındığının dünya pazarında hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının devamlılık göstermesi için üreticilerin gerek hasat, gerekse de hasat sonrası bazı hususlara çok iyi dikkat etmelerini istedi. Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otların temizlenmesi isteyen Müdür Yılmaz, şu uyarılarda bulundu;  "Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat ediniz. Hasadı, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıkları diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız. Hasat ettiğiniz fındıkları jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getiriniz, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletmeyiniz.
Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Harmana getirdiğiniz cüruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletmeyiniz.
Cüruflu fındıkların toprakla temas ettirmeyin ve yağmurdan koruyun. Kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmayın. Cüruflu fındıkları, beton harmanlara 15-20 santimetre kalınlığında serip 4-5 saatte bir çevirerek, güneşte 1-2 gün soldurun, sonra patoza verin.
Fındığı verdiğiniz patozun fındıkları cürufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz. Cürufundan ayrılmış dane fındıkları, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutunuz, eğer harmanınız beton değilse, fındığınızın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanınız. En fazla 5 santimetre kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtmelisiniz.
Tam olarak kurutulan kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddelerden ayrılmasına dikkat ediniz.
Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir.
Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz.
Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde hem fındığınızın kalitesini hem de insanların sağlığını etkileyecektir. Kuruyan kabuklu fındığınızı hemen pazara götürmeyecekseniz temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza ediniz."