Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındıkta bahar döneminde toprak ve yaprak gübresi uygulama zamanının geldiğini bildirdi.
Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Mart ve Nisan aylarında fındık gübreleme döneminde toprak analizlerinin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Gübreleme yapacak çiftçilere geç kalmamaları konusunda uyarılarda bulunduklarını ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi; Mart ayı toprağın ısınmaya başladığı bir dönemdir. Bu dönemde bitkilerin ihtiyaç olan besin maddeleri yani gübre toprağa vermesinin başladığı aylardır. Özelikle azot gübrelerinin tavsiye edilen miktarların yarısı bu ay içinde çiftlik gübresinde olduğu gibi dal izdüşümüne serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yanlız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur.
Gübrelerin çapalanarak toprağa karışması ile hem gübrenin yararı sağlanmış hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olur.
Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen fındık kozalak ve akar zararlısı ile ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü geriye devrildiğinde ilaçlama mücadelesi başlar.