Zonguldak'ta 220 gram ekmeğe 50 kuruş yapılarak 2 liradan satışa sunulması sonrası Zonguldak Valiliği konuyu yargıya taşımıştı.

Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 200 gram ekmeğin 1,5 liradan satılmasına karar verdi ve il merkezinde bu karar esnafa tebliğ edilerek uygulamaya başlandı.

Kdz.Ereğli'de ise ekmek 2 liradan satışa sunuluyor.

Zonguldak'ta 200 gram ekmek 1,5 liradan Kdz.Ereğli'de ise 230 gram ekmek 2 liradan diye hem oda yöneticilerine hem fırıncılara hem de vatandaşlara sorduk.

FIRINCILAR

"Ekmeğe tam 14 aydır ekmeğe herhangi bir zam yapılmadı. Bu süreç içerisinde fırıncıların maliyetlerinde de ciddi bir artış yaşandı. Elektrikten doğalgaza, poşetten işçi maliyetlerine kadar yüksek rakamlar fırıncıların da belini büktü. Pandemi sürecinde ekonomi daha da zor geçtiği için zam kaçınılmaz oldu. Zonguldak'ta 220 gram için 2 lira önce başladı sonra 200 gram 1,5 liradan satışa sunuldu, Kdz.Ereğli'de ise 230 gram ekmek 2 liradan satılıyor."

ODA YÖNETİCİLERİ

Fırıncılarımız ile vatandaşlar bu noktada karşı karşıya geldi ama yaşamın da gerçekleri var. Unun artışı yüzde 50, maya artışı yüzde 40, elektrik yüzde 34, doğalgaz yüzde 34, poşet maliyet artışı yüzde 35, işçi maliyetleri yüzde 22 arttı. Fırınlarda ekmek çıkarmanın maliyeti de giderek artış gösterdi. Artan maliyetler zammı da beraberinde getirdi. Bakıldığında fahiş bir fiyat artışı yok. Zaten 14 aydır da herhangi bir zam yapılmadı. Fırıncıların talebi yüzde 16 oranında bir artış yapılmasıydı.

VATANDAŞ

Vatandaşlar ise sosyal paylaşım adreslerinden de tepki gösteriyor. Kimi Zonguldak'ta 1,5 liradan satılan ekmeğin neden Ereğli'de 2 liradan satıldığını soruyor. İşte vatandaşların da tepkileri:

"Maliyetler arttı tamam da yani vatandaşın geliri mi arttı? Ereğli'de de 200 gram ekmek 1,5 liradan satılsın. Evine her gün 5-10 tane ekmek alan insanlar var. 2 liradan 10 tane ekmek alsa günlük 20 lira yapıyor. Bu zam bu pandemi sürecinde olmamalıydı"

"Fırıncılar zaten pandemi süresince sürümden iyi ekmek satışı gerçekleştirdiler. Ereğli'de ekmeğin gramajını arttırdılar ama fiyatı da 2 liraya çektiler."

"Zonguldak il merkezinde uygulanan karar Ereğli'de neden uygulanmıyor?, Ereğli, Zonguldak'tan ayrılmış bir İl mi?"