Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü ve Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliği ile ekmek üreten, taşıma ve satışını yapan personele yönelik düzenlenen Gıda Hijyeni Eğitiminin ilk etabı gerçekleştirildi.  

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen eğitime; İl Müdürü Necmi Çelik, Birlik Başkanı Muharrem Coşkun ve Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Hüseyin Çakır ile sektörden yaklaşık 80 personel katıldı.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Gıda Mevzuatı kapsamında Bakanlık ve Odalar ile yapılan protokol gereği düzenlenen hijyen eğitimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, katılanlara teşekkür etti ve eğitimin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

İl Müdürü Necmi Çelik ise, yaptığı konuşmada; bütün yaptıklarının insan sağlığı için olduğunu vurgulayarak, Temel unsur insandır. İnsana değer vermezseniz, yapılan yatırımların bir önemi olmaz. Bakanlığımızca 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda ile ilgili hazırlanan yönetmelikler, tebliğler, prosedür ve talimatlar çerçevesinde hizmetlerimizi yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Çıkarılan mevzuatlar ve uygulamalarımızda ana hedef insan sağlığının korunması amacı ile gıdaların güvenli bir şekilde tüketiciye ulaştırılmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda Bakanlığımızın 'Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği' sloganı ile yürütmekte olduğu gıda alanındaki çabaları geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2012 AB İlerleme Raporu'nda karşılığını bulmuştur. Raporun ilgili bölümünde, 'Gıda güvenliği kuralları konusunda ilerleme kaydedilmiştir. Etiketleme, katkı maddeleri ve saflık kriterleri veya aroma gibi konularda mevzuat uyumu ve uygulanması konusunda ilerleme gözlenmiştir' denilmektedir. Bütün gıda işyerleri, Bakanlığımızca yayınlanan Gıda Mevzuatlarına uyum sağlamaları gerekmekte olup işletmeler gıda ile ilgili olumsuzluklardan doğrudan sorumludur. Bu sebeple geçiş sürecinde ağırlıklı olarak bilgilendirme amaçlı denetimler ve toplantılar yapılmıştır. Mevzuatların uygulanması ile ilgili süreç gün geçtikçe ağırlaşacaktır. Bildiğiniz gibi gıda alanındaki yaptırımlar çok ağırdır. Özellikler küçük İşletmelerin kaldıramayacağı idari para cezaları ile karşılaşmaları mümkündür. Bu nedenler işletmelerin bir an önce işletme kayıt belgelerini almaları ve faaliyet alanı ile ilgili mevzuat gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekmektedir dedi.

İnsan sağlığı açısından gıda işyerlerinde çalışanların hijyen eğitiminin çok önemli olduğunu, herkesin hayat boyu kendi meslekleri ile ilgili eğitime ihtiyacı olduğunu dile getiren Çelik, İşyerinin hijyeninin yanı sıra en önemli hususlardan biride personel hijyenidir. İşletme sahibi ne kadar duyarlı olursa olsun, çalışan bu konuda bilgi sahibi değilse, gerek işyeri, gerekse kendi hijyenine dikkat etmiyorsa, olumsuz durumlarla karşılaşmak olasıdır. Bakanlığımız ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol gereği düzenlenen bu eğitimin amacı, ekmek üretimi, dağıtımı ve satışında çalışan tüm personelin hijyen konusunda eğitilmesidir. Eğitim sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olanlara 'Hijyen Eğitimi Belgesi' verilecektir. Tüm işletme sahipleri personelinin bu eğitimi almasından sorumludur. Eğitimin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitime geçildi. Hijyen eğitimlerinin, kapsama giren tüm personele yönelik olarak devam edeceği ve eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olanlara Gıda Hijyeni Eğitim Belgesi verileceği bildirildi.