Türkiye ve dünyada önemli isimlerin, olayların fotoğrafını çeken Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan, genel, yatay, dikey, detay ve farklı bir bakış açısı ile çekilmiş fotoğrafların gazetecilik mesleğinde çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bazı haberlerde gazetecilerin fotoğraf çekebilmek için birbirleri ile yarışmasını da eleştiren Arslan, Yok böyle bir şey. Başka yerlerde gazetecilerin durması gereken fotoğraf çekmesi gereken bir alan vardır. Olması gerekende zaten budur. Kenara geçin ve fotoğrafınızı öyle çekin dedi.

FOTOĞRAFTA HİLE: Fotoğrafın icadından bugüne kadar fotoğrafta hile yapılır. Gelen her haberi iyi kontrol etmek gerekir. Güvenmek iyidir ama kontrol etmek daha iyidir. Adam yatıyor yerde fotoğrafı çekiliyor 1 dakika sonra adam kalkıyor gidiyor, o fotoğraf gazetede çıktığında ise insanlar onun bir dakika sonra yerden kalktığını bilmez, orada olay var ölen var diye düşünür, yorumunu öyle yapar.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad Adenauer Vakfı organizasyonu ile İstanbul'da gerçekleştirilen Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Seminerinde katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği isimler arasında Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan yeraldı. Basın fotoğrafı konulu semineri için öncesi Arslan, fotoğrafını çektiği Türkiye ve dünyanın önemli isim ve olaylarından oluşan slaytı sunum halinde göstermesi ile başladı.

KENARA GEÇİN
Fotoğraflarda hile yapılabileceğine de dikkati çeken Arslan yaklaşık 30 dakika süren sunumunu ise yoğun istek üzerine 50 dakikaya çıkardı. Türkiye'de gazetecilerin fotoğraf çekerken birbirleri ile yarıştığını ve bu görüntünün hiç hoş olmadığını belirten Arslan, Ne gerek var kenara geçin ve fotoğrafınızı çekin başka yerlerde böyle bir tablo göremezsiniz dedi. Arslan konuşmalarında özetle şu ifadelere yer verdi:

YOK BÖYLE BİRŞEY
Bir fotoğrafı çekilecek bakıyorsunuz gazeteciler birbirlerinin üzerine çıkacak ya ne gerek var kenara çekilin fotoğrafınızı öyle çekin. Amerikan Başkanı İstanbul'a geldi. Foto muhabirlerini ardından da gazetecileri aldılar görüşmenin yapılacağı yerin yakınlarına. Adam dünyanın en korunan en önde gelen adamların biri, toplantının olacağı alana doğru tek başına yürüyerek geliyor, bizimkilerde olsa yanında valisi, emniyet müdürü, korumaları oluyor doğal olarak iki fotoğrafı çekip koyduğunuzda yok böyle bir şey diyebiliyorsunuz.

İYİ DÜŞÜNECEKSİN
Fotoğraf çekeceksin ama çektiğin fotoğrafı iyi düşüneceksin. Fotoğraf çekerken bizden ne istenir dersek şöyle sıralayabiliriz. Önce genel bir fotoğraf, yatay bir fotoğraf, dikey bir fotoğraf, detay bir fotoğraf, farklı bir bakış açısı ile çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır. Çektiğiniz fotoğrafın habere uygun olması gerekir, o fotoğraf canlı olarak kendini de anlatabilmelidir.

SİGARA FİRMASI
SPONSOR
Türkiye'de fotoğrafçıların katıldığı yarışmalar düzenleniyor ve bu yarışmalara sponsorluk yapan firma bir sigara firması. Hollanda'da kraliyet ailesi başka bir ülkede Canon firması bu işe sponsorluk yapıyor.

FOTOĞRAF HİLELERİ
Fotoğrafın icadından bugüne kadar fotoğrafta hile yapılır. Gelen her haberi iyi kontrol etmek gerekir. Güvenmek iyidir ama kontrol etmek daha iyidir. Adam yatıyor yerde fotoğrafı çekiliyor 1 dakika sonra adam kalkıyor gidiyor, o fotoğraf gazetede çıktığında ise insanlar onun bir dakika sonra yerden kalktığını bilmez, orada olay var ölen var diye düşünür, yorumunu yapar. Bir foto muhabiri önce iyi bir insan olmalı.

AMATÖRLER ÇEKER
Patronlara bakın, bir gazete aşağıdan yukarıya düzelmez yukarıdan aşağıya düzelir. Başarılı insanlar başarılı insanlarla çalışır. Ben iyi biri olayım ama üstümdeki şef iyi değilse, beni geçmesin diye cezalandırılırsınız. İyi insanlarla çalışmak vitrine çıkarır. Egosu yüksek bir iştir. Dünyanın en iyi fotoğrafını amatörler çekiyor. Biz bu işi de sürekli yani istikrarlı yapıyoruz. Benim yanımdaki stajer fotoğraf çekiyor bakıyorum güzel, teşekkür ediyorum. Ben gazeteci Nedime Şener'in davalarına gidiyorum, bakıyorum eski gazeteleri yanında bile değil buradan şunu da söylemek istiyorum bir gazeteci unutulursa ölür.

Arslan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kdz.Ereğli Temsilcisi ve Gazeteniz Önder'in Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş ile seminerin ardından bir araya geldi. Zonguldak'ın yetiştirdiği önemli fotoğrafçılardan National Geographicin Fotoğraf Editörü Haluk Çobanoğlu ve Türk Milli Takımı Fotoğrafçısı Ahmet Tokyay'ı yakınen tanıdığını belirten Arslan, Zonguldak'tan gerçektende güzel işler yapan isimler çıkıyor inşallah bu isimlerin devamını artarak gelir dedi.