Kestane ağaçlarına zarar veren arıya karşı mücadelenin başrolünde  böcek var

*

Dünya genelinde kestane ağacı zararlısı olarak bilinen Kestane Gal Arısına karşı biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında üretilen faydalı böcek Torymus sinensis'in ve Ülkemiz için egzotik bir tür olan şimşir güvesi parazitoiti Bracon hebetor'un zararın meydana geldiği sahalara salınmaları Bartın'ın Kurucaşile ve Ulus’da  gerçekleştirildiği OGB Bölge Müdürlüğünden gönderilen açıklama ile şöyle bildirildi:

Bartın Vali Yardımcısı Sayın Abdullah Aktaş, Zonguldak Orman Bölge Müdürümüz Faruk Bayraktaroğlu, Kurucaşile Kaymakamı Sayın Muhammed Ebrar Evsen, Amasra Kaymakamı Sayın Kadir Perçi ve B.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Yafes Yıldız'ın katılımıyla 300 adet Torymus sinensis salımı yapıldı.

Bölge Müdürümüz Sayın Bayraktaroğlu salım öncesi yaptığı açıklamada “Bölge Müdürlüğümüzce toplumun ormanlardan beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve ormanların gördüğü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak, ormanların iyi bir şekilde korunması ile sağlanabilir.

Unutulmamalıdır ki, Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirir. Böceklerle mücadele oldukça masraflı ve zahmetlidir. Bölge Müdürlüğü olarak artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz. Çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye daha çok önem veriyoruz. Bu kapsamda her yıl biyolojik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır. Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı mıntıkalarda faydalı böcek salımı yapılmaya devam edilecektir. Üniversitelerimizle koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Valisi Yardımcısı Aktaş ise “ Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kestane ve kestane balı üretimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bölgemiz için büyük bir tehdit olan Kestane Gal Arısına karşı orman teşkilatımız üniversitedeki hocalarımızla birlikte iş birliği içerisinde. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve bu tip çalışmaların yaygınlaşmasını temenni ediyorum" dedi.

Bölge Müdürümüz Sayın Faruk Bayraktaroğlu, B.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Yafes Yıldız ile Ulus İşletme Müdürü ve Koruma Şube Müdürümüz ile birlikte daha sonra Ulus İlçesinde şimşir güvesi zararı görülen sahaya giderek 950 adet Bracon hebetor salımı gerçekleştirdi.​

Bölge Müdürümüz Sayın Bayraktaroğlu biyolojik mücadele açısından faydalı parazitoitimizin sahaya salınması için 1 adet falkon tüpünde içinde Bracon hebetor tarafından parazitlenmiş ve çıkışa hazır 20 adet konukçu Ephestia kuehniella larvası olacak şekilde 95 adet falkon tüpü salımdan 10 gün önce hazırladık. Bugün hazırlanmış olan falkon tüplerinden çıkışa hazır 950 adet Bracon hebetor'un şimşir güvesi tırtıllarını parazitleyerek ergin olmalarını engellemek üzere doğaya salımını tüm personelimiz ile birlikte yapıyor gerektiğinde kitle üretimi yapılabilecek şekilde çalışmalara devam edilecektir" dedi.