Karaelmas Gazeteciler Derneği, halkı bilgilendirmek için haber peşinde koşan, bir nevi kamu görevi gören İHA Zonguldak muhabiri Barış Doğan’a yönelik saldırıyı kınadı.

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) yaptığı açıklama şöyle:

 

“Dün Zonguldak – Ankara karayolunun 6. Kilometresinde ormanlık alan içinde bulunan kaçak olarak işletilen maden ocağında meydana gelen göçük olayını takip eden gazetecilere yönelik fiili ve sözlü saldırıda bulunulmuştur. 5-6 kişinin yaşanan acıyı bırakıp tek amacı olanları ve acıyı yansıtmak olan emekçi gazeteci Barış Doğan’a hiç acımadan dakikalarca tekme ve yumruk vurarak darp etmiştir. Hastaneye giden Barış Doğan arkadaşımız bir süre müşahede altında kaldıktan sonra taburcu olurken kamerası da darp edilirken kırılmıştır.

Ayrıca diğer emekçi gazeteci arkadaşlarımız da kovalanmış ama yakalanamadıkları için darp almaktan kurtulmuşlardır.  

Saldırıya karışan 5-6 kişiden 3 kişi Jandarma ekiplerimizin de gayretleriyle tespit edilmiş olup işlemler başlatılmıştır. Olaya karışan diğer kişilerin de tespit edilip gerekli cezaların verilmesi hem vicdani hem de hukuki görevdir.

Kamuoyunu ilgilendiren böylesine bir olayı takip etmek bir gazetecinin görevi ve sorumluluğundayken bir nevi kamu görevi yürüten gazeteci arkadaşımız İHA muhabiri Barış Doğan başta olmak üzere tüm gazetecilere yönelik saldırıyı kınıyor, faallerin hepsinin bulunup gerekli cezalara çarptırılmasını umut ediyoruz.”

 

 

BU KAÇINÇI SALDIRI,

 

Zonguldaklı Gazeteciler Cemiyeti  Genel Merkezinden  yapılan açıklama da gazetecilere yönelik yapılan ağır şiddet, darp, saldırı ve küfürlü hakaretler kınandı.

Gazetecilerin bu tür saldırılarla korkutulup sindirilemeyeceğini belirten ZGC başkan ve yönetiminin  açıklaması şöyle,

Gazeteci, İHA Zonguldak muhabiri Barış Doğan ve diğer haber ajansı muhabirleri, Ankara  yolu , Elvan Pazarcık mevkiin de  kaçak ocak işleten ve yasal olmayan kömür ocağında göçük  üzerine olay yerine intikal ederler. Göçük olan yer ana karayolun bir kilometre içerisinde.

Göçük merkezi, ocak yolu ise orman yolu. Aynı zamanda olayın olduğu yerde AFAD ekipleri ve 112 acil servis de bulunmaktadır.

Kolluk kuvvetleri ise daha henüz bölgeye ulaşmamıştır.

 

Gazetecilik mesleğin gereği olarak kamu adına görev yaparlar ve şartlar ne olursa olsun, halkın haber alma hakkının fedakar neferleridir.

Dolayısı ile gazetecilere yapılan her türlü saldırı, aslında toplumun haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne yapılmış saldırıdır.

 

Meslektaşlarımıza yönelik gerçekleşen bu çirkin eylemin , basın emekçisi gazetecimizin adeta linç edilmeye çalışıldığı gördük ve yaşadık. Bu linç girişimi kesinlikle  basit özür ile değil. Yapanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.

Barış Doğan ,o gün ölümden dönmüştür. Vücudunun her yerinde darp izleri mevcuttur. Başında , çenesinde ve burun kısmında ağır eziklikler mevcuttur.

O gün görevde olan diğer basın mensubu  meslektaşlarımız canlarını tam bir kilometre koşarak kurtarmışlardır. Kamu görevi yapan bir mensubumuz 112 acil ambulansına sığınmıştır.

Göçük esnasında olay yerinde bulunan kişi ve kişiler toplu halde şiddet ve saldırıda bulunmuşlardır.

Kaçak ocak Zonguldak’ın kanayan yarasıdır. Kaçak ocak  ismi üzerinde yasal olmayan ocak üretimi demek. Ve bunun adını devlet hırsızlık olarak adlandırmıştır.

Yetkililerin ve ilgilileri bu konuda göreve davet ediyoruz.

ZGC genel merkezi olarak, başta Barış Doğan olmak üzere  ve orada görev yapan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, sorumluları şiddetle kınıyor ve mutlaka caydırıcı cezalarla cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Şikayetçi olduğumuzu da duyuruyoruz.

 

ZGC yönetim kurulu

 

                           ZONGULDAK GAZETECİLER CEMİYETİ GENEL MERKEZİ

 

                                                       EGD –ÇGD-  AGD 

 

 

Cezalar Ağırlaşmadıkça Saldırılar Devam Edecektir

Zonguldak Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (ZGYD), İHA Muhabiri Barış Doğan’a yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.

 ZGYD adına kınama yayınlayan ZGYD Başkanı Çiğdem Şekerci yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

 

“İHA Muhabiri, meslektaşımız Barış Doğan’a yapılan çirkin saldırıyı üzülerek öğrendik.  Kamu görevini ifa ederken gazeteci arkadaşımıza yapılan bu saldırı halkımızın haber alma özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır.

Kaçak işletildiği öğrenilen bir maden ocağında yaşanan göçük olayını kamuoyuna duyurmak adına olay yerine intikal eden Doğan, ağır şiddet, küfür, darp ve saldırıya maruz kalmıştır. Darp edilerek hastaneye kaldırılan Doğan’ın kamerası da kırılmıştır. Diğer meslektaşlarımız da aynı saldırıya uğramış ve kaçarak canlarını kurtarmışlardır.

Kamu görevini yerine getiren gazetecilere yapılan saldırılar sıradan bir olaymış gibi düşünülemez. Bu saldırı basın özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır.

En ağır şekilde cezalandırılmadıkça, geçmişte olduğu gibi, bugün de, yarında bu saldırılar devam edecektir. Meslektaşlarımız maalesef bu saldırılara sık sık maruz kalmakta ve yalnız bırakılmaktadırlar.

Yasal olmayan, kaçak yollarla maden ocağı işletenler, madenci kardeşlerimizin de canını hiçe saymaktadırlar. Devletimiz kaçak ocaklarla mücadele etmekte ancak henüz bu vakaların önüne geçilememektedir. Kaçak ocaklarda gün geçmesin ki göçük olayları yaşanmasın, canı pahasına ekmek parasını çıkarmak isteyen madenci kardeşlerimiz hayatını kaybetmesin. Basın emekçileri kaçak ocaklarda göçük haberi yaparken sürekli saldırıya maruz kalmaktadır. Suç işleyenler suçlarına bir yenisini eklemekten maalesef ki çekinmemektedirler.

Yaptırımlar ve cezalar ağırlaştırılmadıkça bu çirkin saldırılar devam edecektir.

İHA Muhabiri Barış Doğan’a ve arkadaşlarımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Barış Doğan’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu olayların bir daha yaşanmaması adına gerekli tüm tedbirlerin alınmasını tüm yetkililerden talep ediyoruz”.