Türkiye'nin dünyada basın özgürlüğü ihlalleri açısından notu en kötü olan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Adalet Bakanlığı'nın gazetecilerin terörist faaliyet nedeniyle cezaevinde oldukları açıklamasına yanıt verdi. TGC "Gazetecilik terörist bir faaliyet değildir" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklaması şöyle:

"Adalet Bakanlığı'nın gazetecilerin gazetecilik faaliyeti nedeniyle değil, terörist bir faaliyet nedeniyle hapiste olduklarını ileri süren açıklamasını hayretle karşılıyoruz. Tutuklu ve gözaltında olan gazetecilere yöneltilen soruların yaptıkları haberler, yazdıkları kitaplar, gazetelerin yayınları, haber kaynakları ve telefon defterleriyle ilgili olması da bu görüşü çürütüyor.

Bu ülkede basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunları görmezden gelen bu anlayışa karşı bazı gerçekleri hatırlatmak istiyoruz.

Türkiye gazetecileri yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar nedeniyle on binden fazla basın davası ile karşı karşıyalar. Medya patronları, gazetelerindeki muhalif sesleri susturmaları için ağır baskı altında bırakılıyorlar. 70 gazeteci tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevlerinde. İktidarın çizgisine ters düşen görüşleri savunanlar, terör örgütleri ile ilişkilendirilerek terörist suçlamasıyla uzun tutukluluk cezalarına çarptırılıyorlar. Hapis cezası istemi ile yargılananların sayısı ise 100'ün üzerinde. Gazeteciler tartaklanıyor, bilgi edinme hakkı engelleniyor, ölümle tehdit ediliyor. Çok sayıda yayın organının toplatılması ve kapatılması, karikatür ve mizah dergilerinin poşete sokulması, internet sitelerine erişimin engellenmesi, radyo ve TV kuruluşları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanması, gazetecilerin iş güvencesinden yoksun olması, editoryal bağımsızlık üzerinde yaratılan korku ortamını da değiştirilmesi gereken ülke gerçekleri arasında yer alıyor. Bu nedenle iktidarın gazeteciliği terörist bir faaliyet olarak görme anlayışından vazgeçmesini, cezaya dönüşen tutukluluk sürelerini dikkate alarak gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını sağlayacak düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Gazetecileri orantısız para ve hapis cezaları ile karşı karşıya getiren kanun maddeleri yasalarımızdan ayıklanmalı, bu bağlamda Ceza Yasası, Basın Yasası, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu mutlaka gözden geçirilmeli, adil yargılama hakkının sağlanması için özel yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır."