Kore Gazisi İnan (87), 19 Eylül Gaziler Günü'nde Güney Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Jaesic Park tarafından kendisine verilen asker figürlü heykeli evine koymak yerine Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren, 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden inşa edilerek müzeye dönüştürülen, Gazi Alemdar Gemisi'ne vermeye karar verdi.

 


DEMİROĞLU'NA TESLİM ETTİ

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ne ilettiği talebin kısa sürede olumlu sonuçlanması üzerine Gazi İnan, plaketi Alemdar Gemisi'ne giderek Dernek Başkan Vekili Durmaz Demiroğlu'na teslim etti.

 

"GURUR KAYNAĞI OLUYOR"

İnan, yaptığı açıklamasında, Park'ın Gaziler Günü'nde kendisine hediye ettiği asker heykel almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Biz Kore'de nasıl her karış toprağında senelerce savaştık, vuruştuk, harp ettiysek bize verilen bu hediyeler gurur kaynağı oluyor, memnun oluyoruz. Evde saklayacağıma milli mücadele yıllarında büyük başarı gösteren Gazi Alemdar Gemisi'ne armağan etmeyi münasip gördüm. Onlar da memnuniyetle kabul ettiler. Derneğin güzel çalışmaları ile gurur duyuyorum. Buraya gelen herkes bu heykeli görecek" dedi.

 

"EREĞLİ'NİN ŞEHİDİ TEĞMEN RIDVAN TERZİ VAR"

Dernek Başkan Vekili Durmaz Demiroğlu'da Gazi İnan'ın bu anlamlı hareketinden gurur duyduklarını anlatarak şunları söyledi: "Bu çok anlamlı hediyeyi kabul ediyoruz. Elimizde müzeye konulacak çok güzel eserlerimiz vardı onunla birlikte birbirini tamamlayacaklar. Bizim 1950 senesinde Kore'deki ilk savaşlarda şehit olmuş Ereğlili şehidimiz Teğmen Rıdvan Terzi var. Onun madalyasını ve beratını ablası bizim derneğimize getirip teslim etti. Onu da bu gemide teşhir edeceğiz. Bu asker heykeli de onun ile uyum içerisinde olacak. Anlamlı bir hediye oldu, gazimize de teşekkür ederiz"

 

ALEMDAR MÜZE GEMİSİ

Milli mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren, 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden inşa edilerek müzeye dönüştürülen "Gazi Alemdar Gemisi", ilçe merkez nüfusundan daha fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Danimarka'da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma amaçlı inşa edilen, Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetlerinin ardından 1982'de sökülen Alemdar Gemisi, geçmişteki yararlı hizmetlerini turizme katkısıyla da sürdürüyor.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde yapılarak 2008'de müze olarak ziyarete açılan gemi, Kurtuluş Savaşı'nın "tek deniz çatışmasının kahramanı" olması dolayısıyla ilgi çekiyor.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)