Alaplı'da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde bir tören düzenlendi.
Törene Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, İlçe Jandarma Komutan Vekili Yüzbaşı Engin Özkul, Cumhuriyet Başsavcısı Davut Taşpınar, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yaman, Muharip Gaziler Derneği Başkanı İsmet Sönmez, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan Alaplı Muharip Gaziler Derneği Başkanı İsmet Sönmez, Şehitliği göze alamayanların gazi olamayacağını, Şehit'in nurlanmış, Gazinin ise onurlanmış bir asker olduğunu söyledi.
Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden, bu yüce milletin hayatta kalan evlatları olarak hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir onur ve gururla taşıdıklarını belirten Sönmez, şöyle konuştu:
Sönmez konuşmalarını şöyle sürdürdü; Tarihte o kadar savaş vardır ki milletin kaderini değiştirmiştir. Türk milleti bunun en güzel örneğini Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nda yaşamıştır. Türk tarihi böyle kahramanlıklarla doludur. Vatanı uğruna ölümü göze almış, karaman Türk ordusu daha sonra dünya barışını korumak için 1950-1953 yılları arasında Kore de savaşmıştır. 20 Temmuz 1974 yılında soydaşlarımızı soykırımdan kurtarmak, ve adaya barış getirmek için Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirmiştir. Tarihte o kadar savaş vardır ki o milletin kaderini değiştirmiştir. 13 Eylül 1921 Sakarya Muharebesi'nin zaferle bitmesi Türk milletinin kader çizgisinde dönüm noktasıdır. Sakarya zaferinin kahraman lideri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e 90 yıl önce 19 Eylül 1921 de ilk TBMM tarafından 153 sayılı kanunla gazilik unvanı tevcih edilmiştir. Savaş meydanlarının en büyük rütbesi olan şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden, bu yüce milletin hayatta kalan evlatları olarak hak ettiğimiz gazilik unvanını büyük bir onur ve gururla taşımaktayız. Atatürk'te gazilik unvanını almaktan onur ve gurur duyduğunu her vesileyle ifade etmiştir. Vatanımızın her karış topraklarına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan millet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. 'Orduya sadakat şerefimdir diyen' Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü silah arkadaşlarını, can verip toprağa düşmüş şehitlerimizi, ahirete intikal eden gazilerimizi, saygı minnet ve şükranlar anıyor vatanımızın üzerinde kükreyen mukaddes ruhlarını önünde saygıyla eğiliyoruz. Hayatta bulunan kahraman gazilerimize sağlık, huzur ve enlikler dilerim. Şehit nurlanmış, Gazinin ise onurlanmış bir askerdir. Milletimizin istiklali, cumhuriyetimizin kurulması ve devamı ile özdeşleşmiş olan gaziler günümüzü bizlerle paylaştığınızdan dolayı teşekkür eder saygılar sunarım

Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Yüksel Acar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Çakal, Vali Yardımcıları, daire amirleri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Törende Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Çakal, konuşmasında şöyle dedi:
Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşımızın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti'nin yolunu açmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, Sakarya Meydan Muharebesi'nde düşmanı bozguna uğratan kahraman ordumuzun Muzaffer Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk mareşal rütbesi ve gazi unvanını tevcih etmiştir. 19 Eylül İnönü'de Sakarya ve Dumlupınar'da cepheden cepheye koşan bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden İstiklal Savaşı gazilerinin şeref günüdür. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Şanlı tarihimizin zaferleri unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman verilmelidir.
Törende, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, 2003 yılında Giresun'da yaralanan Uzman Jandarma Yusuf Aydın'a gazi unvanını taşıyan rozet taktı.

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ve beraberindekiler, Zonguldak Gaziler Derneği Yönetimini ziyaret etti.
Gaziler Günü Anma programı çerçevesinde Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil İbrahim Yaşatır, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır ve beraberindekiler Zonguldak Gaziler Derneğini ziyaret etti.
Ziyarette konuşma yapan Zonguldak Gaziler Derneği Başkanı Ramazan Çakal, Bizleri ziyarete gelmekle çok memnun ettiniz. Yeni görevinizde Zonguldak'ta iyi şeyler yapacağınıza inanıyoruz. Dernek olarak bazı sıkıntılarımız var. Önceki valimiz bu konularda yardımcı oluyordu. Sizinde bu konularda desteklerinizi bekliyoruz dedi.
Ardından konuşma yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise Devletimiz gazilerimiz için elinden geleni yapıyor. Bizlere ne görev düşüyorsa elimizden geleni yaparız. Sizlerin eksikliğini cenabı hak göstermesin. Buradan tüm gazilerimizin gaziler gününü kutluyorum diye konuştu.

Kdz.Ereğli'de gerçekleştirilen törende ise Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kdz.Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, 19 Eylül İnönü'de, Sakarya'da , Dumlupınar'da cepheye koşup bu güzel yurdu düşmandan temizleyerek bize armağan eden İstiklal Savaşı Gazilerimizin şerefli onurlu günüdür. Yine 19 Eylül Kore'de savaşan Türkün gücünü tüm dünyaya bir kez daha gösteren Kore Gazileri'nin şerefli onurlu günüdür. Yine 19 Eylül Kıbrıslı soydaşlarımızın katliamdan kurtaran bu hayalleri de Akdenizin sularına gömen Kıbrıs Gazileri'nin şerefli ve onurlu günüdür. Gaziler şanlı tarihin ebedi kahramanlarıdır ve yine gazilik ömür boyu taşınacak bir şereftir dedi.