Yazdığınız destanlar ile Türk Milleti'nin hafızasına kazınan isimleriniz, asla unutulmayacak ve sonsuza kadar yaşayacaktır. Hatıralarınıza sahip çıkmak ve onları yüceltmek bizim görevimizdir.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi ünvanının verilişinin yıl dönümünde yapılan açıklamalar sırası ile şöyle:


ŞERAFETİN TURPCU

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ

Hizmetlerin en üstünü olan vatan savunmasını, fedakarlıkların en büyüğü ile gerçekleştiren gazilerimiz, her türlü takdirin üzerinde minnet ve şükran duygularını hak etmektedir. Ülkemizin bağımsızlığı, vatanının bölünmez bütünlüğü, milli birlik ve beraberliğimizin korunması uğruna üstün fedakarlıklar göstererek, kanı, canı pahasına, göğsünü ölüme siper etmiş ve bunun nişanını gururla taşıyan Gazilerimizin kahramanlıkları hafızalarımızdan silinmeyecek ve hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Gazilerimize sunabileceğimiz her türlü hak ve sağlayacağımız imkanın onların fedakarlıklarının karşılığı olamayacağının farkında olmakla birlikte; en iyi imkanları sunmak ve onların tüm sorunlarını çözme konusunda yoğun bir gayret içerisinde olacağımızın bilinmesini isterim. Unutulmamalıdır ki, bugünün ve yarının güçlü ve saygın Türkiye’sinin temelinde kahraman gazilerimizin yadsınamaz bir payı bulunmaktadır.

Bu hükümet ne yazık ki iki türlü şehit ve gazi tanımı ve kavramı oluşturup ayrım yapmıştır, bu vicdanlara sığmaz. Şehitler gaziler ayrı tutulur mu? Gencecik evladını toprağa veren bir anne baba, bu uğurda uzuvlarını kaybetmiş gazilerimiz diğer şehit ve gazilerimizden farklı düşünülebilir mi? 15 Temmuz şehitleri, gazileri ve diğer şehitler ve gaziler gibi bir ayrımı asla kabul etmiyoruz. Doğuda, Güneydoğuda terörle mücadele ederken hayatını kaybeden, vatan savunması için Suriye’de şehit olan kimin şehidi, gazi olan kimin gazisi?

Bu ayrımı 15 Temmuz şehitlerine ve gazilerine verilen tazminat diğer şehit ve gazilerimize verilen tazminat miktarlarında da görüyoruz. Bunu vicdan kabul eder mi? Terörle mücadelede, vatan savunmasında şehit olan ve gazi olanlar arasında fark olur mu? Böyle bir ayrım kabul edilebilir mi? Bununla birlikte bedelliden elde edilecek gelir şehit ve gazi ailelerine teslim edilecek dediler, bir kuruşunu dahi vermediler.

Bugün hamasi nutuklar atılmaktan öte, bu gerçekleri ortaya koyarak bu ayrımın giderilmesi için herkes üzerine düşen sorumluluğu almalıdır. Şehitlerimiz ve gazilerimiz arasındaki ayrım ortadan kaldırılmadır.

Cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi ünvanının verilişinin yıl dönümünde, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahramanlıkları ile her zaman gurur duyduğumuz ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet minnet ve saygıyla anıyor, hayatta olan gazilerimize şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.

 

HÜSEYİN UYSAL,

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI

Vatanın bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve ebedi varlığını korumak için cepheden cepheye koşan ve 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi vatan için şehit olmayı göze alan tüm gazilerimiz,  ülkemizin medarı iftiharıdır. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin cephelerde vermiş oldukları şanlı mücadele ile 15 Temmuz gecesi hain kalkışmaya karşı direnişi, bugün Türk gençliğinin en büyük övünç ve feyiz kaynağıdır.

Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz;

Yazdığınız destanlar ile Türk Milleti'nin hafızasına kazınan isimleriniz, asla unutulmayacak ve sonsuza kadar yaşayacaktır. Hatıralarınıza sahip çıkmak ve onları yüceltmek bizim görevimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerim ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize aileleriyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir hayat diliyorum.

 

BÜLENT KANTARCI,

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI

 

“Üzerinde yaşadığımız toprakları vatan kılmak için binlerce şehidimiz canını vermiş, binlerce gazimizin kanı dökülmüştür. Vatan topraklarını korumak ve savunmak için, üstün bir cesaret örneği gösterip, en zor koşullarda canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen şehit ve gazilerimiz, bizlerin onur kaynağıdır. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz birlik ve beraberliğimizin, özgürlük ve bağımsızlığımızın timsalleridir.

Bu saygın kişiliklerin sadece yılın bir gününde anmak yeterli değildir. Şehitlerimiz ve gazilerimizle onların yakınlarına sahip çıkmak ne kadar görevimizse, hak ettikleri yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlamak da en başta gelen görevlerimizden arasındadır. Onların ekonomik ve sosyal yönden yaşam standartlarının geliştirilmesi kamu vicdanı açısından da büyük önem taşımaktadır.

Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılması sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, 19 Eylül 1921′de ‘Mareşal’ rütbesi ile ‘Gazi’ unvanı verilmesi nedeniyle ilan edilen Gaziler Günü’nü kutluyor, özgür ve bağımsız Türkiye uğruna canını ortaya koyan kahramanlarımızı minnet ve şükranla anıyorum. Halen yaşamını sürdüren gazilerimizeyse aileleriyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

 

EBRU UZUN,

CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI

Ulusumuzun Mustafa Kemal ATATÜRK’e şükran ve minnetinin bir ifadesi olarak,ülkemizin bölünmez bütünlüğünü korumak için gerektiğinde canlarını bile veren kahraman gazilerimiz sayesinde bizler birlik beraberlik içinde varlığımızı idame ettirebiliyoruz.

Terör bitme noktasına gelmişken mevcut hükümetin yanlış terör politikaları nedeniyle halen terör sona ermemiş. Milletimizin acısı dinmemiş ve analarımızın  gözyaşları bitmemiştir.

Terör şehitleri ile 15 temmuz şehitlerinin aralarında hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm şehit ve gazilerimizin eşit haklara sahip olabilmeleri ve toplum hayatında hak ettikleri saygıyı görebilmeleri ve toplumsal farkındalığı arttıracak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Ulu önderimiz  Mustafa Kemal ATATÜRK’e Mareşal Rütbesi ve Gazi Ünvanının verilişinin yıldönümünde ‘Gaziler Günü”nü kutluyor. Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.  

 

HİKMET TEZEL,

ESNAF KEFALET KOOPERATİFİ BAŞKANI

19.09.1921 tarihinde Gazi Meclisimizde  kabul edilen Büyük Önder Kemal Atatürk’ün Gazilik ve Başkomutanlık (mareşallik) ünvanını ve tüm gazilerimizi bügün kutladığımız  Gaziler gününü (haftasını)  kutluyor,başta Atatürk ve silah arkadaşaları ,ölen Şehit ve Gazilerimizi rahmetle anıyor; hayatta olan gazilerimiz ve ailelerine  sağlık ve huzur diliyorum.