Kıbrıs'ta 1974 yılında aynı cephede savaşan 18 arkadaş, 36 yıl sonra İstanbul'da buluştu. Ereğli'den 3 muharip gazinin de katıldığı buluşmada duygusal anlar yaşandı.

Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin ile Hataylı işadamı gazi Hamdi Yönden'in telefon görüşmesi ile kararlaştırılan buluşma, yıllar sonra gazileri bir araya getirdi. Birlikte omuz omuza mücadele eden, düşman saflarının ateşi altında sırt sırtına savaşan 18 kişinin bir araya gelmesinin hikâyesini Ereğli Muharip Gaziler Derneği başkanı Temel Şahin anlattı. Hataylı iş adamı Hamdi Yönden'in uzun uğraşlar sonrasında kendisinin telefon numarasına ulaşması sonucu görüşmeye başladıklarını belirten Şahin, bir araya gelme fikrinin de Hamdi Yönden'e ait olduğunu söyledi. Şahin, kararı aldıktan sonra o günlerde birlikte mücadele ettikleri arkadaşlarına ulaşmak için çalışmalara başladıklarını, ve kendi mangasında olan 20 isime ulaşabildiğini ifade etti. Şahin, "Biz İstanbul'daki buluşmaya normalde aynı bölükten 20 kişi ile gidecektik. Ancak ulaşabildiğim isimlerden sadece 7'si buraya gelebildi. Diğer arkadaşlarımızın işlerinin yoğunluğu ve maddi durumlarının olmaması nedeni ile gelemeyeceklerini bildirmeleri beni son derece üzdü. Ancak telefonda seslerini duymak ve onların iyi olduğunu bilmek bile bana yetti." dedi.

Aynı bölük ve aynı mangada savaş verdikleri İstanbul'dan Şaban Yavuz ve Mete Sarpkaya, Balıkesir'den Mustafa Peltek, Konya'dan Zeki Şekerci ve Hasan Hüseyin Baykan ile Yalova'dan Hidayet Karaoğlu'na ulaşarak gelmelerini sağlayan Temel Şahin, başta olmak üzere Ereğli'den 3 gazi ile birlikte toplam 18 savaş gazisinin İstanbul'da buluşarak boğaz gezisi yaptıklarını ve boğazda yemek yediklerini dile getiren Temel, "Bu duyguyu anlatmamın imkanı yok desem yalan olmaz. Bizler o yıllarda Lapta, Arços, Pelitli Tremeşe cephelerinde savaş verdiğimiz arkadaşlarımızla yılar sonra yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık. Ereğli'den gelen 2 arkadaşım ve ben o yılları yeniden yâdettik. Yaşadıklarımızı, anılarımızı paylaştık. Güzel bir gün oldu." şeklinde konuştu.

Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin, güzel bir gün geçirdiklerini, ancak bu günün yaşanmasında emeği olan isimlerden Hataylı Hamdi Yönden'in işlerinin yoğun olması sebebi ile gelememesinden dolayı üzüntülü olduklarını kaydetti. Şahin cephede savaştıkları yıllarda çok arkadaşlarını kaybettiğini belirterek o günlere dair şu bilgileri verdi: "Aynı cephede savaşırken, Rumlar üzerimize uçaksavar ile ateş ediyordu. Bu normalde savaş suçuydu. Açılan o ateşler sonrasında birçok arkadaşımız, kardeşimiz hayatını kaybetti. Onlardan bir tanesi de Karslı arkadaşım Tahir Tütün'dü. Açılan ateş sonrasında yağmur gibi gelen mermilerden bir tanesi Tahir Tütün'ün şakağına isabet etti. Arkadaşımız orada hayatını kaybederek şehit oldu."

Şahin, buluşmaya katılan arkadaşları ile zor da olsa ayrıldıklarını, ancak 2011 yılı Nisan ayı içinde yeniden bir araya gelmek için sözleştiklerini, bu sefer düzenlenecek buluşmada daha çok arkadaşının katılmasını sağlamak için çalışmalarına başladığını sözlerine ekledi.