18-24 Mayıs Müzeler Haftası nedeniyle Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, müzelerin hayatımızdaki önemine değinerek, 22 Mayıs Pazar günü saat 15:00'te Cehennemağzı Mağaralarında düzenlenecek olan programa herkesi davet ettiğini bildirdi.

 

Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, Müzeler Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 18-24 Mayıs Müzeler Haftası olarak kutlandığını belirten Mercan, müzelerin ve tarihi eserlerin önemine değinen açıklaması ile tüm vatandaşları geçmişini öğrenmeye davet etti.
Mercan, "Tarihi eserler bir ülkenin veya bir ilin kimliğidir. Kimliğimize ne kadar sahip çıkarsak dünya ülkeleri arasında o kadar itibarımız olacaktır.  Ne yazık ki ülkemizde tarihi eser bilinci geç oluşmuş ve bu süre zarfında birçok tarihi eserimiz yurt dışına kaçırılmıştır" dedi. Geçmiş yıllarda kültür gezilerini yapmanın çok masraflı olduğunu ama şuanda Bakanlığın çıkarmış olduğu müzekart uygulamasıyla ülke genelindeki müzeleri ziyaret etmenin çok cüzi bir miktarla gezmenin mümkün olduğunu belirten Mercan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

GEÇMİŞ İLE GELECEK
ARASINDA KÖPRÜ
"1982 yılından itibaren kutlanan Müzeler Haftası'nın bu yıl 28.si kutlanmaktadır. Müzeler Haftası'nda amaç halkımızın ilgisini müzelerimize ve tarihi eserlerimize çekmektir.
Müze ve müzeciliğin kökeninde meraktan doğan bir biriktirme alışkanlığı vardır. Bu pencereden bakıldığında müzeciliğin başlangıç tarihi hakkında kesin bir şey söylenemez. Zaten önemli olan da müzelerin, insanların kültürel ve tarihsel açıdan bilgileneceği, geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi gören mekanlar olmasıdır.
Müzeler tarihi ve kültürel konularda araştırma ve inceleme yapacakları ilk başlangıç noktalarıdır.
Müzelerin ve tarihi eserlerin önemini şöyle açıklayabiliriz. Örneğin İstanbul'un fethi sırasında Osmanlı Donanması'na karşı Haliç'in girişine girilen zincir belki tarihin yazdığı bir söylenti olarak kabul edilebilir. Ancak beş buçuk asırdan beri korunan ve bugün Askeri Müze'de duran o zincir bir gerçektir. O zincir İstanbul'un fethini doğrulayan ve yaşatan gözle görülür gerçek bir belgedir. Bunun gibi bütün tarihi eserlerimiz de geçmişe yönelik belgelerdir. Nasıl ki günümüzde bir evin kendimize ait olduğunu tapu belgesi ile kanıtlıyorsak, tarihte var olmuş olayları, medeniyetleri de o günlerden bugüne gelen tarihi eserlerle kanıtlıyoruz. Bu bağlamda tarihin tapu belgeleri de tarihi eserlerimizdir.
Yine tarihi eserler bir ülkenin veya bir ilin kimliğidir. Kimliğimize ne kadar sahip çıkarsak dünya ülkeleri arasında o kadar itibarımız olacaktır.
ESERLER
YURTDIŞINA
KAÇIRILDI
Ne yazık ki ülkemizde tarihi eser bilinci geç oluşmuş ve bu süre zarfında birçok tarihi eserimiz yurt dışına kaçırılmıştır. Bugün yurt dışına kaçırılan Truva Hazineleri, Karun Hazineleri, Elmalı Definesi, Bergama Zeus Sunağı gibi tüm dünyaca tanınan eserlerimiz ülkemizde olsaydı o zaman ülkemiz kültür turizmi açısından çok daha iyi bir durumda olacak ve ekonomiye katkısı da o denli yüksek olacaktı.
Tabi tarihi eserlerimizi ve müzelerimizi sadece turizm ve ekonomi açısından düşünmek yanlış olur. Yukarı da belirtildiği gibi kimliğimiz olan bu tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız.
Avrupa, tarihi eserlerin önemini çok önceden keşfetmiş olup, kendi ülkelerindeki tarihi eserlerine sahip çıktığı gibi dünya üzerinde derin tarihi geçmişi olan Türkiye, Yunanistan, İtalya, Suriye ve Irak gibi ülkelere 1700'lü yıllarda seyyahlar gezginler göndererek burada tespit ettikleri tarihi eserleri çeşitli yollardan kendi ülkelerine kazandırmışlardır. Bugün hangi ilimizin tarihi ile ilgili bilgi edinmek istesek başvuracağımız ilk kaynak yabancı bir gezgin veya seyyahın yazdığı kitap ya da gezi notlarıdır.
Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi geçmişini bilmeyen milletler geleceğini kuramazlar. Bu bağlamda halkımızı geçmişini öğrenmek için müze ve ören yerlerini gezmeye davet ediyorum.

MÜZEKARTLAR SATILIYOR
Geçmiş yıllarda bu tip kültür gezilerini yapmak çok masraflı iken bugün itibariyle Bakanlığımızın çıkarmış olduğu Müzekart uygulamasıyla ülke genelindeki Bakanlığımıza bağlı müzelerimizi ve ören yerlerimizi çok cüzi bir miktarla gezmek mümkündür. Tam 20.00 TL olan bir müzekart alındığında, alındığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca Türkiye genelindeki Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerini istediğiniz kadar sıklıkta gezebilme imkanı vardır. Müzekart öğretmenlere ise 10.00 TL'dir. Tüm müzelerimizde Müzekart satılmaktadır. Normalde bir ildeki ören yeri ve müzeleri gezmek için bile 20.00 TL'den daha fazla bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Halkımıza sunulan bu imkanın kullanılarak yaz ayları başlarında herkesin müzekart alarak kültür tatiline çıkması ve ülkesini daha iyi tanımasını temennisi ile saygılar sunuyorum."
Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan 22 Mayıs Pazar günü Müzeler Haftası nedeniyle saat 15:00'de Cehennemağzı Mağaralarında düzenlenecek olan programa tüm vatandaşları davet ettiğini bildirdi.