5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili olarak, Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’nin yaptığı yazılı açıklama şu şekildedir:

"Birleşmiş milletlerin, tüm dünya ülkelerinin dikkate almasını istediği 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'ne yine eriştik. Dünya Çevre Günü kutlamalarında düzenlenecek toplantı, panel ve konferanslar ile, dünyanın içinde bulunduğu Çevre Sorunları,  her yıl olduğu gibi yine tartışılacak ve çözümler aranmaya çalışılacaktır.

Bu yıl, 5 Haziran Dünya Çevre Gününün; Ereğli ve çevresi için ayrı bir önemi vardır. Zira,  doğa harikası Köseağzı'na yapılması planlanan Termik Santral olayı tüm tepkilere rağmen halen gündemden düşmemiştir.

Bilindiği gibi, sıcaklık artışları, susuzluk, kuraklık, domuz gribi ve benzeri hastalıkların yaygınlaşması, doğal afetlerin sıkça görülmesi gibi felaketler zinciri ;Küresel Isınma adı altında günümüzü ve geleceğimizi karartmaya hızla devam etmektedir. 

Bütün bu oluşumların nedeni; insanoğlunun son yüzyıldaki endüstrileşme ve teknolojik gelişmeler adı altındaki tutum ve davranışlarıdır. O halde; küresel ısınmaya ve beraberinde gelecek kötü olaylara da DUR ! diyecek yine insanoğludur. Bunun için de;
*Önce aile ve sonra eğitim aracılığıyla küçük yaştan itibaren çevre bilinci oluşturulmalıdır.
*Çevreye ve doğaya sözde değil, özde sahip çıkılmalıdır.
*Geri kazanıma önem verilmeli, Yerel Yönetimler bu konuda öncülük etmelidir.
*Bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırılmalıdır.
*Madde ve enerjinin aşırı ve yanlış kullanımı engellenmelidir.
*Çevre kirliliği  yaratan veya yaratabilecek sanayi kuruluşları titizlikle takip edilmeli, gerekli önlem almıyanlara yasal müeyyideler uygulanmalıdır.
*Sanayi ve enerji yatırım-T. Santral-  mekanlarının seçiminde doğru tercihler yapılmalı ve o bölgede  yaşayanların sesine mutlaka kulak verilmelidir.
Kısaca, yukarıda dile getirdiğimiz duygu ve düşüncelerimizi, sadece 5 Haziran'larda değil, yılın geri kalan  günlerinde de canlı ve sesli tutalım. Geleceğimiz için elele vererek, davranışlarımızla örnek olalım ve uyarıları dikkate alalım."