Gelin donör oldu, karaciğer hastası kaynanasına hayat verdi  
 
Gelin kaynana çekişmesi yüzyıllardır sürerken, Zonguldaklı Ayfer Abanoz (29), evlendiği günden bu yana aynı çatı altında birlikte yaşadığı, siroz hastası kayınvalidesi Jale Abanoz'a (63) donör oldu, yargıları yıktı geçti. Gelin Abanoz, ''O bana kaynanalık değil, analık yaptı, ciğerim helal olsun" dedi. Gelini sayesinde yeni bir hayata başlayan kayınvalide Abanoz, ''Onu gelin değil, kızım olarak bağrıma basmıştım. Bana can verdi, onu çok seviyorum, teşekkür ediyorum" dedi.
Ereğli ilçesinde oturan ev hanımı iki çocuk, iki torun sahibi Jale Abanoz, 3 yıl önce kan tahlili yaptırdı, tahlil sonuçlarında karaciğer değerlerinde bozukluklar olduğu söylendi. Doktor doktor, hastane hastane dolaşmasına karşın bir türlü teşhis konulamadı, bozulmanın kaynağı bulunamadı. 6 ay önce ise sağlık durumu kötüleşti, karaciğer yetmezliğine bağlı siroz geliştiği ortaya çıktı. Tek çarenin nakil olacağı söylendi. 2,5 yıla yakın bir süre tanı konulamamasının ardından, Jale Abanoz'un eski sağlığına kavuşabilmesi için aile seferber oldu. Karaciğer nakli için İzmir'e Kent Hastanesi'ne giden Jale Abanoz'a, eşi Orhan Abanoz, oğlu Emrah Abanoz ile evli kızı Gamze Erdoğan donör olmak istedi, ama hiçbiri uygun bulunmadı. Kaynana Abanoz'un imdadına gelini Ayfer Abanoz yetişti. ''Ben uygun bulunursam, seve seve verici olurum" diyen gelin Abanoz, tetkikler sonucunda verici oldu. Bir çocuk annesi Ayfer Abanoz, kaynanası için neşter altına yattı. Gelin Abanoz'dan alınan karaciğer parçası Doç.Dr.Murat Kılıç, Doç.Dr.Murat Zeytunlu ve Prof.Dr.Mehmet Alper'den oluşan ekip tarafından kayınvalide Jale Abanoz'a nakledildi. Geciken teşhis nedeniyle nakil için bekleyecek zamanı kalmadığını, kadavradan organ bağışlarının ise çok az olup, böyle bir şansı yakalamasının mümkün olmadığını belirten kaynana Abanoz, gelinine sevgiyle sarılırken şunları söyledi:
''Ayfer ile oğlum anlaşmışlar, birbirlerini sevmişler, evlendiler. Ayfer, evimize gelin geldi. Yıllardır kutu gibi evimizde, mutlu yaşıyoruz. Ben onu ilk günden kızım olarak bağrıma bastım. Nakil olayında çok çaresiz kalmıştım. 6 yaşında Eylül adında bir kızları var. Ne de olsa ameliyat riskli, istemedim. Ama oğlum da 'Anne Ayfer'in annesi rahatsızlansa, ben de gözümü kırpmadan ameliyat masasına yatarım' dedi. Donör olmak Ayfer'in teklifiydi. Çaresizliğimin çaresi, can aşısı oldu. Bu yıl Eylül okula başladı, bütün aile heyecanla bu önemli günü bekliyorduk. Ama annesine de, bana da kısmet olmadı, o günleri ameliyatta, hastanede geçirdik. Nakil sonrası sağlık durumum iyi, gelinime çok teşekkür ediyorum. O benim için her zaman kızım olmuştu. Öyle çekişen, çatışan gelin-kaynana değil, ana-kız gibiyiz" diye konuştu.
Öte yandan 7 yıldır aynı çatı altında yaşadığı kayınvalidesinin bir gün bile kendisini kırıp, üzmediğini, çok iyi anlaştıklarını, seve seve gönüllü olduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduğunu belirten, bir giyim mağazasında çalışan Ayfer Abanoz, ''Kayınvalidem çok tatlı, şen şakrak bir insandır. Evlerine gelin geldim ve kavgasız, gürültüsüz, sevgi, saygıyla süren çok güzel bir ilişkimiz var. O da benim annem sayılır. Kendi ailem de bu davranışımı destekledi, tek üzüntüm kızımın okula başladığı gün yanında olamamak oldu" dedi.
Görümce Gamze Erdoğan ise, annesiyle gelinlerini ilişkisinin çok iyi olduğunu belirterek, ''O kadar iyi geçinirler ki, kızı olarak bu ilişkiyi ben bile kıskanıyorum. Bu bağışla düşman çatlattılar" diye konuştu.