Rusya'dan İzmir'e yük getiren Kamboçya bandıralı kuru yük gemisi Kdz. Ereğli'nin Gülüç açıklarında  akşam saat 19.00 sıralarında "su alıyorum" imdatının ardından hızla battı.

Mürettebattan 3 kişi kurtarıldı.
Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 114 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğinde olan Vera adlı geminin Rusya'nın Rostov Limanı'ndan İzmir'in Nemrut Limanı'na hurda yükü götürdüğü belirtildi. Açıklamada, gemide Ukrayna uyruklu 10 personel ile 1 Gürcü personel olduğu, bunlardan geminin ikinci ve üçüncü kaptanları olan 2 personelin sağ kurtarılarak hastaneye kaldırıldığı, kalan 9 personeli arama çalışmalarına Erdemir'e ait 3 römorkör ve Sahil Güvenlik Güvenlik Komutanlığı ekiplerince devam edildiği belirtildi.

VALİ EROL AYYILDIZ'DAN AÇIKLAMA

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, batan geminin mürettabatından bir kadının daha kurtarıldığını, böylece kurtarılanların sayısının 3'e yükseldiğini söyledi. Kadın personelin Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu duyuran Vali Ayyıldız; gemide kaç kişi olduğuna dair ise farklı bilgiler geldiğini, kurtarılan personellerin toplamda 11 kişi olduklarını söylediklerini fakat geminin bağlı olduğu acentenin yetkililerinin gemide 13 personel olduğunu ifade ettiklerini bildirdi.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Ereğli açıklarında batan kuru yük gemisinden sağ kurtarılan geminin 2'nci kaptanı Eduard Pavlenko (42), 3'üncü kaptan Pavlo Selıvanov (24) ve aşçı Larysa Lukach'ı (36), tedavi gördükleri Ereğli Devlet Hastanesi'nde ziyaret etti. Ziyaret sonrasında hastane acil servisi önünde gazetecilere açıklama yapan Vali Ayyıldız, 2. ve 3'üncü kaptanlardan aldığı bilgiye göre geminin kötü hava koşulları ve fırtına nedeniyle Liman Başkanlığı'na haber vermeden Ereğli Limanı'na sığınmak istediğini, bu sırada da geminin ön taraftan su almaya başladığını söyledi. Vali Ayyıldız, kaptanların söylediğine göre su almaya başlamasından 2-3 dakika sonra geminin battığını kaydetti. Vali Ayyıldız, "2. ve 3'üncü kaptan, gemi batarken kendilerini denize atarak kurtarmışlar. Diğer arkadaşlarının da aynı şekilde atladıklarını görmüşler. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerimiz, 2. kaptan ve diğer aşçı kadına, geminin yakınında deniz yüzeyinde bularak çıkarmış. Sağlık durumları gayet iyi." dedi.

ESKİŞEHİR'DEN HEKİKOPTER GELECEK

Vali Ayyıldız, kayıp 8 mürettebatı kurtarma çalışmalarına ara verildiğini, ancak gece boyunca aramaların Eskişehir'den gelen askeri helikopterin desteği ile süreceğini söyledi. Helikopterin gece şartlarında çalışabilecek düzeyde olduğunu vurgulayan Vali Ayyıldız, "Devlet bütün imkânlarıyla kayıp mürettebata ulaşmaya çalışıyor. Umudumuz var. Çünkü bu insanlar denizle haşır neşirler sürekli. Bu gibi hava şartları ve olaylara hazırlıklı insanlar. Kendilerine ulaşana kadar hayatta olduklarını varsayıyoruz" diye konuştu. Vali Ayyıldız, gece yapılan çalışmalarda personele ulaşılamazsa, sabah batan geminin dalgıçlar vasıtasıyla kontrol edileceğini açıkladı.

AÇIKLANAN İSİMLER


Kurtarılan 3 kişiden ikisinin Ukrayna uyruklu Pavlenko Eduard (42) ve Selivanov Pavlo (24) oldukları öğrenildi. Kayıplardan bazıları ise şunlar:
"Birinci Kaptan Kulish İgor (49- Ukrayna), Mühendis Zelinskyi Oleksandr (58- Ukrayna), Mühendis Zelinskyi Pavlo (26- Ukrayna), Khaietskyi İgor (22- Ukrayna), Darsadze Murman (56-Gürcistan)