TMMOB Şehir Plancıları Odası Zonguldak Temsilcisi M.Yesari Sezgin, gemi söküm tesislerinin çevreye, doğaya ve gelecek nesillere ihanet olduğunu öne sürdü. İl Temsilcisi Sezgin, son yıllarda tersanelerin, kent ekonomisi için önem kazanan alan olduğunun gözlemlendiğini belirtti. Sektörün, bölgenin gelişmesini sürdürmesinin yanı sıra istihdam sorununun çözümüne de katkı sağladığını belirten Sezgin, şunları söyledi:
"ÖLÜMCÜL SEKTÖRE
KARŞI DURMALIYIZ"
"Tersanelerin Zonguldak ekonomimiz için son yıllarda önem kazanan bir alan olduğu gözlemleniyor. Bu sektör bölgemizde gelişmesini sürdürüyor ve istihdam sorununun çözümü için de bir katkı sağlıyor. Tersanelerin bölgemizde artmasının ve geliştirilmesinin bölge ekonomisine sağlayacağı katkı yadsınamaz, bu sebeple hepimiz bu yöndeki yatırımların gelişmesinden yanayız. Bu sektörde son aylarda yaşanan ve ülke gündeminde yer alan iş kazalarının bölgemizde yaşanmaması ve firmaların bu konuda yeterli tedbirleri sağlaması da diğer bir temennimiz. Bunun yanında zaman zaman gündeme gelen, yapılması için girişimlerde bulunulan ve Kilimli Alacaağzı mevkisinde imar planlarında hala yer aldığını öğrendiğimiz ancak bugün için henüz bölgemizde gerçekleştirilmemiş olan gemi söküm tesisleri konusuna ise ölümcül bir sektör olduğu için karşı durmamız gerekiyor. Gelişmiş ülkeler bu sektörü tamamen kaldırma yoluna gidiyor ve kesinlikle yeni tesis yapmamaktır. Bu tesislerin yerel çevreyi asbest, madeni yağlar ve ağır metallerle kirletmesinin dışında Birleşmiş Milletler tarafından dünyadaki en zehirli 12 madde arasında gösterilen poliaromatik hidrokarbonlar poliklorlu bifeniller ve orgonotin birleşikleri yoluyla çevre ve insan sağlığına önemli zarar verdiği ortadır.
Bu sebeple tersane yatırımlarına ne kadar destek verirsek gemi söküm tesislerinin bölgemizde yer almasının o kadar karşısında olmalıyız. Bu konuda yetkililere sesleniyorum, gemi söküm tesislerinin bölgemizde yer almasına izin vermeyiniz. İlgili belediyeye düşen görevde imar planında gerekli değişikliği derhal yaparak gemi söküm tesisi amacına ayrılan alanı planlardan kaldırmaktır.
Ayrıca çevre ile ilgili kuruluşlarımızın da bu konuda dikkatlerini çekmek istiyorum."