TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği verilmesi, gençleri kırsalda tutma yolunda önemli bir adım olacaktır. Kırsal nüfusun eğitilmesinin bilincinde olan TZOB, ‘Tarımsal Nüfus Gençleşiyor’ projesi kapsamında 15-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ve İŞKUR’un desteğiyle eğitimler veriyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği verilmesinin gençleri kırsalda tutma yolunda önemli bir adım olacağını bildirdi.
Bayraktar, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.
Kararla, 1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında, kırsalda yaşayan 18-40 yaş aralığındaki genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ve tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödemesi yapılacağını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bitkisel, hayvansal üretim ile yöresel tarımsal ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler, karar kapsamında desteklenecek projeler olarak belirlendi.
Kararla kırsalda tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, çiftçilerimizde girişimcilik ruhunun geliştirilmesi, gelir düzeyinin artırılması, alternatif gelir imkanlarının sağlanması, genç kırsal nüfusun istihdamını sağlayarak kırsaldan kente olan sağlıksız göçün önlenmesi amaçlanmaktadır.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi, nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanları ile 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesinden önce tüzel kişiliğe sahip ve nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerine yönelik olacak.”

Köyden kente göçün önlenmesine katkı sağlayacak

Uygulanacak projelere 30 bin liraya kadar hibe yoluyla destek verileceğine, proje bütçesinin KDV hariç hazırlanacağına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Bu karar, 18-40 yaşın altındaki genç çiftçilere, Avrupa Birliği’ndeki gibi köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak. Verilecek olan 30 bin lira faizsiz yatırım desteği, tarımda ülke ortalamasının üçte biri olan yurtiçi gelirin ülke ortalamasına yaklaşmasına, kırsalın sosyo ekonomik kalkınmasına destek olacak.

Kırsala yönelik uygulanacak olan projeler, kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesine, iyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer almasına, tarımsal potansiyelimizin kullanılmasına katkıda bulunacaktır.”


Genç nüfusun eğitimi

Kırsal nüfusu kırsalda tutacak projelerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Çünkü, bu tip projeler, genç nüfusun tarımda kalmasını ve tarımsal faaliyetin kuşaktan kuşağa aktarılmasını temin edecektir. Kırsal kesimde var olan genç nüfusun, tarım sektöründe tutulabilmeleri için eğitilmesi, tarım konusunda kalifiye hale gelmeleri büyük fayda sağlayacaktır. Eğitim faaliyetleri, genç çiftçilerin gelirlerinin artırılmasına katkıda bulunacak, tarımda kalmalarına yardımcı olacaktır” dedi.

Bayraktar, kırsal nüfusun eğitilmesinin bilincinde olan TZOB, “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında 15-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ve İŞKUR’un desteğiyle eğitimler verdiğini hatırlattı.