Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi liseli öğrenciler, önceki akşam Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği Toplantı Salonu'nda, devrim şehidi Kubilay'ı anma programı düzenledi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Sabri Yavuzyılmaz'ın konuşmacı olarak çağrıldığı toplantı, saygı duruşuyla başlandı.
"SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ"
Açılış konuşmasında TGB'li Liseliler Başkanı Okan Topçu, "Kubilay'ı, katledilişinin 79'uncu yılını üzüntüyle anıyoruz. Şu bilinmelidir ki, Kubilay'ın kararlılığı bizim kararlılığımızdır. Var olan gücümüzle ülkemizde tarikatların gelişmesine izin vermeyeceğiz. Bizler TGB'li gençler olarak cumhuriyetin yılmaz bekçileriyiz ve sorumluluğumuzun farkındayız" dedikten sonra Sabri Yavuzyılmaz konuşmasına başladı.
Yavuzyılmaz, cumhuriyetin ilanından sonra birçok ayaklanmanın gerçekleştiğini belirtirken, bu eylemlerin şeriat düzenini geri isteyen gericiler tarafından meydana geldiğini kaydetti.
Sabri Yavuzyılmaz, Mustafa Fehmi Kubilay'ın katledilişi hakkında şu görüşlere yer verdi:
"İSYANLARIN ARKASINDA
İNGİLİZ EMPERYALİZMİ VARDI"
"Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra yapılan isyanların arkasında İngiliz emperyalizmi vardı. Lozan Barış Antlaşması'nda istediklerini alamayanlar, Musul ve Kerkük'ü Türkiye sınırlarından koparmak için türlü girişimlerde bulundular ve sonunda istediklerine ulaştılar. 31 Mart 1325 hicri takvimi dolayısıyla bu tarihte meydana gelen isyan 31 Mart İsyanı olarak anılıyor. Fakat bu tarih 13 Nisan 1909'a denk düşer. Bu dönemlerde 1908 meşrutiyetine bitmek tükenmek bilmeyen ciddi saldırılar vardı. Ancak bastırıldı ve suçlular cezalandırıldı."
"EN UTANÇ VERİCİ İSYAN"
"Cumhuriyet tarihinin tanık olduğu ilk isyan ise 1925 Şeyh Sait isyanıdır. O sırada Başbakan Fethi Okyar idi. İsyan sırasında pasif kaldığı ve isyanı bastıramadığı gerekçesiyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevden alınmış ve yerine İsmet Paşa getirilmiştir. İsmet İnönü kararlılığı ve azmiyle bu isyanı bastırıldı. 1930 yılında da Türkiye tarihinin en utanç verici isyanlarından biri yaşandı. Menemen olayı olarak anılan isyanda, Nakşibendi Tarikatı'na bağlı Derviş Mehmet isimli bir gerici, arkasına topladığı yandaşlarıyla kargaşa çıkarmıştır. Şapka takmanın haram ve günah olduğunu söyleyen bu kalabalığı sakinleştirmek için gelen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, boğazı kesilerek kör bir bıçak üzerinde gezdirilmiştir. Bu isyanda Kubilay ile birlikte Bekçi Hasan ve Şevki de şehit edilmişlerdir. Bu olaylar sonunda isyanı çıkaran 13 kişi belirlenir ve anında idam edilir. Bu dönemlere baktığımız zaman, ülkeye isyan edenler, dağa çıkanlar ve bize kurşun sıkanlar affedilip Habur sınır kapılarında çiçeklerle karşılanıyor."