Genelkurmay Başkanlığı, Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinde paniğe neden olan patlama sesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait jet uçakları tarafından icra edilen planlı görevde, duyulan patlama sesinin, ses hızının geçilmesinden kaynaklandığı belirtildi.
Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "30 Eylül 2011 tarihli bir günlük gazetede; 'Pilot füzeyi erken ateşledi, 3 il ayağa kalktı' başlıklı bir haber yayımlanmıştır. 29 Eylül 2011 günü 12.00-18.00 saatleri arasında, Bartın bölgesindeki NOTAM'lı hava sahasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait jet uçakları tarafından icra edilen planlı görevde, kısa süre ile ses hızı geçilmiştir. Duyulan patlama sesi, ses hızının geçilmesinden kaynaklanmıştır. Bahse konu uçaklar tarafından anılan tarih ve bölgede yapılan uçuşlar esnasında herhangi bir atış yapılmamıştır." denildi.
Paniğe neden olan patlama, Bartın'ın Kozcağız, Hasankadı, Kumluca beldesi, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi, Saltukova beldesi ve Karabük'ün Yenice ilçesinden duyulmuştu.