CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Ulaştırma Bakanına, Karaelmas Ekspres Treninin saatinin neden değiştirildiğini sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde Karaelmas Ekspres Treninin çalışma saatlerinin neden değiştirildiğini sordu. Köktürk, “Bölgemiz Zonguldak ile Ankara arasında haftada 3 gün karşılıklı olarak çalışan Karaelmas Yolcu Ekspres Trenimizin çalışma saatleri TCDD Genel Müdürlüğü tarafından değiştirilerek 27.05.2009 tarihinden itibaren ak-şamdan gündüze alınmıştır” sözleri ile başladığı soru önergesinde şu görüşlere yer verdi. “Söz konusu Karaelmas Yolcu Trenimiz Salı, Perşembe ve Pazar günleri akşam 21.45’de Zonguldak-’tan hareket ederek sabah 07.30’da Ankara’ya ulaşmaktaydı. Yolcular gece yatarak rahat bir yolculuk yapmakta ve gündüz mesainin başlamasına yakın saatlerde Ankara’ya ulaşarak gerek hastanelerdeki, gerek eğitim kurumlarındaki, gerekse diğer kurumlardaki işlerini hallederek yine aynı akşam 22.50’de Ankara’dan trene binerek zaman kaybı olmaksızın sabah 08.20’de Zonguldak’a geri dönüyorlardı. Yine, Ankara dönüşünde, Çay-cuma – Zonguldak arasında kalan Saltukova ve Filyos Beldelerimizden sabah işe, okula ve hastaneye giden yaklaşık 150 civarındaki yolcu demiryolu taşımacılığının bu hizmetinden yararlanıyordu. Ayrıca Zonguldak – Filyos arası coğrafi olarak dağlık, kayalık ve engebeli olduğundan karayolu ile toplu taşımaya uygun değildir. Bu yüzden vasıta çalıştırılamadığı için tren saatlerinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile akşam 18.00’den sonra Zonguldak’tan ulaşım kalmamıştır. Bu durum ciddi anlamda mağduriyet yaratmaktadır.   Oysa ki; demiryolu taşımacılığı kamu-sal bir hizmet olup, sosyal devletin bir gereğidir. Demiryolu taşımacılığında asıl hedeflenmesi gereken; vatandaşların ulaşımının en rasyonel ve faydalı bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Yapılan değişiklikle bu hedeften sapıldığı son derece açıktır.

Bu bağlamda, Zonguldak-Ankara arasında haftada 3 gün karşılıklı olarak çalışan Karaelmas Yolcu Ekspres Treninin çalışma saatlerinin akşamdan gündüze alınmasının gerekçesi nedir? Demiryolu taşımacılığının kamusal bir hizmet olup, sosyal devletin gereği olduğu göz önünde bulundurulduğunda; ulaşımdan yararlanan ve şu an çaresiz kalan vatandaşların sesine kulak verilerek Karaelmas Yolcu Ekspresinin sefer saatleri eski haline döndürülecek midir? Ulaşım hizmetlerinden yararlanan Zonguldaklı vatandaşlarımızı mağdur eden bu uygulama karşısında, TCDD’nin faaliyetlerinin, Anayasamızın 2. Maddesinde ifadesini bulan ve tüm devlet birimlerine sorumluluk yükleyen sosyal devlet anlayışına uygun düştüğü kanısında mısınız? Şayet tren seferlerinin saatlerinin değiştirilmesinin nedeni, haricen ifade edildiği gibi, ekonomik nedenler ise; Sayın Başbakana basına yansıdığı üzere 60 Küsur milyon dolar ödenerek üçüncü uçak alındığı göz önünde tutulduğunda, bu tür uygulamalarda göz önünde tutulmayan kar zarar dengesi ve ticari hesapların vatandaşa hizmet boyutuna geldiğinde kriter olarak alınması devlet yönetiminde doğru bir anlayışı yansıtmakta mıdır?”