Türkiye Taşkömürleri Kurumu  (TTK)  ile Maden Teknik Arama’da  (MTA) yetkili sendika olan  Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS)  Merkez, Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez Amasra ve MTA Şubelerinin Kızılcahamam'da gerçekleştirilen taban eğitim seminerlerinin sona erdiği açıklandı.  Son seminere GMİS  Amasra şubesi katıldı.

 

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci; vefat eden Hakkı Arslan’ı anarak başladığı konuşmasında sendikada yapılan görev değişikliklerinden söz ederken  “Evet, hayat devam ediyor. Kurumlarda devamlılık esastır. Sendikamızın Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak hafta başında toplandık ve yedek arkadaşımızı göreve çağırdık. Tecrübeli arkadaşımız Satılmış Uludağ’ı Genel Sekreterliğe, yeni Yönetim Kurulu üyesi arkadaşımız Kahraman Kabasakal’ı Eğitim ve Teşkilat Sekreteri olarak görevlendirdik. Sonuçta biz bir ekibiz ve tüm görevlerimizi, birlik, beraberlik, dayanışma içinde sürdüreceğiz. 70 yıllık şanlı bir tarihe sahip olan Sendikamızı daha iyi noktalara taşımak için hep birlikte çalışacağız. Sendikamızı bugünlere taşıyan başta Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer olmak üzere tüm yöneticilerimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyorum.” Dedi.

 

Demirci sözlerine şöyle devam etti:

 

“SOKAĞA ÇIKTIK”

 

“Göreve geldiğimizden bu yana yoğun bir gündem içinde koşuşturmaya devam ediyoruz.

Üst üste iki genel seçim gördük. Seçim atmosferinde tüm adaylara sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi anlattık. İkinci seçimden hemen önce yeraltında çalışan arkadaşlarımızın kanuni hakları olan ancak uygulanmayan iki asgari ücret ve iki gün tatil sorununu çözdük. Gruplu çalışan arkadaşlarımızı daimiye geçirdik ve kömür haklarını aldık. Bu kazanımlarımıza vesile olan başta Soma ve Ermenek şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Katkı veren tüm dostlarımıza ve arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi tartışmaları üzerine, Zonguldak’ın Kurtuluş Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşte yer aldık ve topluca tepkimizi gösterdik.

Karadon Müessesesi’ni özelleştirme çalışmalarının başlatıldığı haberleri üzerine, 14 Temmuz 2016 tarihinde sokağa çıktık ve tek yürek, tek ses olarak tavrımızı ortaya koyduk ve geri çekilmek durumunda kaldılar.

Bu yürüyüşlerde vermiş olduğunuz katkı ve destek için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında olağanüstü bir dönemi yaşıyoruz.

Biz her şart altında mücadelemizi sürdürüyoruz.

CHP ve MHP Genel Başkanlarını ziyaret ederek dosyamızı sunduk, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi anlattık.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ile görüşüp Cumhurbaşkanımıza iletilmek üzere dosyamızı sunduk.

Kamuoyunu bilgilendirmek için panel ve konferans düzenledik.

9 Aralık 2016 tarihinde Zonguldak’a gelen Başbakanımız ve 5 Bakanımız, Sendikamızı ziyaret ettiler.

Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi yüz yüze kendilerine aktardık.

 

“MUHATAP BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Türkiye, Zonguldak, Karabük, Bartın, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Maden Tetkik Arama Kurumu, özel sektör işyerlerimiz ve örgütlenme mücadelesi verdiğimiz işyerlerimiz dahil her birinin ciddi sorunları var.

Komşularımızda savaş var ve biz de savaşın içindeyiz.

Yıllardır ülke içinde mücadele ettiğimiz terör yeni yandaşlarla devam ediyor.

Terör ve savaş derken bu kez ekonomik kriz ile boğuşuyoruz.

Böylesi yoğun gündem içinde sorunlarımıza çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Muhatap bulmakta zorlanıyoruz.

Referandum sürecinde de şartları zorlayacağız.

HEMA’da 28 arkadaşımızın zorunlu olarak 8 ay ücretsiz izne çıkartılmasına karşı çıkıyoruz. Arkadaşlarımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Hem işverenle görüşüyor, hem hukuki haklarımızı kullanıyoruz. İnşallah bir anlaşmaya varırız.

Diğer yandan örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. Aydın Çine’de bir işyerinde yetkiyi aldık. Ancak işveren, bazı arkadaşlarımızı işten attı, diğerlerine de baskı yapıyor. Mücadelemiz sürüyor.

 TTK, MTA ve HEMA işyerleri için Toplu İş sözleşmeleri hazırlıklarımızı tamamladık.

En kısa sürede TİS görüşmelerine başlayacağız. Her sözleşme döneminde olduğu gibi yine savaş ve kriz bahaneleri var.

 

“MÜCADELE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAĞIZ”

 

Krizin faturasının işçilere ve emekçilere kesilmesine izin vermeyeceğiz. İşimize, aşımıza, işyerimize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Kendi çözüm önerilerimizi her ortamda, her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak şanlı bir tarihimiz var.

Bölge insanı olarak tecrübelerimiz var.  1990 yılındaki o zor şartlarda nasıl anlattıysak, yine hep birlikte anlatmanın yollarını bulacağız.

Bu seminer programımızın yolumuzu aydınlatmasını diliyorum.

Çok değerli hocalarımız var. Dersleri dikkatle dinleyelim.

Değerlendirme toplantısında hepimiz tecrübelerimizi ortaya koyarak mücadele gücümüze güç katacağız.

Öğreneceğiz ve çevremize anlatacağız.”

 

GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ da  şöyle konuştu;

 

“HAKKI BAŞKAN DOLU DOLU YAŞADIĞI KISA ÖMRÜNDE…”

 

“Sevgili kardeşim Hakkı Arslan, eğitim programımızı yaparken son haftayı “Bana bırakın” dedi. Ben dediği sizlerdiniz, Amasra’ydı. 7 haftalık programın bütün stresini sizinle beraber atacaktı. Bütün hesabı bölgeyi geliştirmek, kalkındırmak üzerineydi. Şube Başkanlığımdan bu yana uzun yıllardır tanıdığım ve çoğu zaman seçimlerde karşı karşıya geldiğim ve son seçimde bir ekip olduğumuz Hakkı Başkan, bugün aramızda yok.

Sevgili Başkanıma Allah’tan rahmet, ailesine, sizlere ve camiamıza sabır diliyorum.

Mekanı Cennet olsun.

Seçimleri seçim sandığında bırakan ve her zaman işçi sınıfı için, madenciler için herkesi kucaklayan Hakkı Başkan’dan hepimiz çok şey öğrendik.

Evet, hayat devam ediyor ve yapacak çok işimiz var.  Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz.

Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu seminer programını yaparken Eğitim ve Teşkilat Sekreteriydim. Bugün Genel Sekreter olarak buradayım.  Yönetim Kurulumuz, bu görevi bana verdi.

Öncelikle size ve tüm teşkilata Hakkı Başkanın yokluğunu hissettirmemek için elimizden geleni yapacağız. Yeni göreve gelen Kahraman Kabasakal arkadaşımızla birlikte beşimiz de sizin için bir Hakkı Arslan sorumluluğuyla çalışacağız.

Hakkı Başkan dolu dolu yaşadığı kısa ömründe, maden işçileri için büyük emek harcadı.

Ailesine, akrabalarına, dostlarına ve camiamıza tekrar başsağlığı diliyorum.

Sendikamızı bugünlere taşıyan yöneticilerimizi şükranla anıyor, hayatını kaybetmiş olanlara ve tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

 

SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ

 

Türkiye, olağanüstü hal ile yönetiliyor. Komşularımızda savaş sürüyor. Terörün ne zaman, nerede ortaya çıkacağı belli olmuyor. Ekonomi iyi sinyaller vermiyor.  TÜRK-İŞ, asgari ücret artışını yeterli bulmadığı için imza atmadı. Ve şimdi bir de referandum süreci var.

Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Muhatap bulmakta zorlanıyoruz.

Başta HEMA olmak üzere işyerlerimizde ciddi sorunlarımız var.

Böyle bir süreçte bizim toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz var.

TTK’da, MTA’da, özel sektörde görüşmelere kısa süre içinde başlayacağız.

 

NELER YAPABİLECEĞİMİZİ HERKES GÖRDÜ

 

Her dönem krizin faturasını işçilere, emekçilere kesmek isterler.

Biz, 12 Eylül yasalarına rağmen 1990 yılının o zorlu günlerinde haklı ve meşru mücadele vermiş bir sendikayız.

1990 Büyük Grevimizi ve 5 Nisan 1994 kararlarına karşı verdiğimiz mücadeleyi dost-düşman biliyor.

Son olarak 14 Temmuz’da tek ses, tek yürek olarak, özelleştirme saldırısını püskürttük.

Bugün de neler yapabileceğimizi herkes gördü.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, 1980, özellikle 1990 sonrası uygulanan ekonomik politikaları eleştirirken üretim ekonomisini bozarak Türkiye’ye tuzak kurulduğunu söyledik ancak dinletemedik.

Sadece söylemekle kalmadık, eylemler yaptık, iktidarlar değişti ama anlayış değişmedi.

Bugünkü iktidarı da her fırsatta uyarıyoruz.

Bugün de bu zorlukları aşacak bilgi ve tecrübeye sahibiz.

Çok değerli hocalarımız, işçi sınıfının ve madenci atalarımızın tarihini ve bugünkü sorunlarımızı ve çözüm yollarını bize anlatacaklar.

Birliğimizi, beraberliğimizi ve dayanışmamızı geliştirmek, mücadele gücümüzü artırmak için buradayız.

Biz bir aileyiz. Örgütlü olmak büyük bir şans. Genel Maden İşçileri Sendikası’nda olmak ise gerçekten bir ayrıcalıktır. İşçi arkadaşlarımıza, ailemize ve dostlarımıza gerçekleri anlatıp; işimize, geleceğimize, ülkemize ve milletimize sahip çıkacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinize teşekkür ediyor, seminerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum”.

 

BELGESEL FİLM

 

Konuşmaların ardından Genel Maden İş Sendikası tarihini ve faaliyetlerini anlatan belgesel film gösterimi yapıldı.
Seminerlerde; Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk-Metal Sendikası Eğitim Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fikret Sazak, “Sendikacılık tarihi ve temel kavramlar” ile “Çalışma hayatının güncel sorunları”; Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, “Dünyada ve Türkiye’de ekonomik gelişmeler ve emekçiler üzerindeki etkisi”; Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Eren Korkmaz, “Çalışanların sosyal güvenlik alanındaki güncel sorunları”, GMİS Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral “Dünden bugüne Genel Maden İşçileri Sendikası” konularında eğitim verdi.

Son hafta olması nedeniyle eğitim verenlere teşekkür plaketi ile birer madenci heykeli sunuldu. Yrd. Doç. Dr. Fikret Sazak’a GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu’na GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Eren Korkmaz’a GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, Turhan Oral’a GMİS Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, plaketlerini ve heykelleri takdim etti.