Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi temsilcisi Yasemin Çakıcı yazılı bir açıklama yaparak 28 Ağustos Salı günü, saat 17.30'da, Genel Maden İşçileri Sendikası Konferans Salonu'nda, 4+4+4 Eğitim Sistemi ve Gerçekler adıyla yapılacak panele Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay ile Emekli Öğretmen Nuri Genç konuşmacı olarak katılacaklarını bildirdi.

Düzenlenen etkinlikte konuşmaların ardından katılımcıların görüşlerine de başvurularak, bir eylem planı ile Zonguldak Eğitim Hakkı Meclisinin de oluşturulması sağlanmaya çalışılacağını da ifade eden Yasemin Çakıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

AKP hükümeti, eğitimcilerin, bilim insanlarının ve halkın tüm karşı çıkışına rağmen eğitimde 4+4+4 yasasını zorla meclisten geçirdi. 4+4+4 sistemi henüz uygulamaya geçmeden ülkenin dört bir yanında itirazlar yükseliyor. Çünkü:

Eğitim çağımızda bir insan hakkıdır. Paralı hale getirilmesi, özelleştirilmesi düşünülemez.

Henüz 5 yaşındaki çocukların ruhsal ve bedensel gelişimleri açısından hazır olmadıkları ilkokula zorla gönderilmesi insan haklarının açık ihlalidir.

4+4 +4 Yasasını çıkaranların öne sürdüğü mesleğe erken yönlendirme kavramı, çocuk işçiliği olgusunu teşvik ederek, yoksul çocuklarına ucuz işçi olmaktan başka bir gelecek tanımayacaktır. Öte yandan kadınların eğitimden dışlanmasına ve çocuk gelinler yaratılmasına neden olacaktır.

Seçmeli adı altında sunulan zorunlu derslerle tüm okullar, sinsi bir planla imam hatipleştiriliyor. Türkiye toplumunun gericileştirme sürecinin bir adımı olan bu çıkışa dur diyoruz.

Eğitim alanının bu şekilde düzenlenmesi, okullarımızın gasp edilmesine, öğrenci ve öğretmenlerin sürgün edilmesine, velilerin okul servislerine para yetiştirmek zorunda bırakılmasına neden olacaktır.

Tüm bu nedenlerle 4+4+4 uygulamasın derhal durdurulmasını, eğitim alanın bilimsel, demokratik bir şekilde yeniden yapılandırılmasını istiyoruz.