Ailelerin bütçesinde  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Nisan 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.86 oranında arttı. 
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,86  lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 17,90  TL. ek yük getirdi. Buna göre Şubat 2014’de

 

Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL oldu.

 

Nisan 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 50 TL artış ile 2.714,22 TL oldu.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklama şu şekilde: Ailelerin bütçesinde;  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Nisan 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.86 oranında arttı.  Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;  Nisan 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.86 oranında arttı.  Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 13,82 seviyesinde gerçekleşti.  

 

EK YÜK GETİRDİ
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,86’ lık artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 17,790 TL. ek yük getirdi. Buna göre Nisan 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL oldu. Nisan 2014 itibarıyla net 846 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Nisan 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında artmış, aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 2.40 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Nisan ayında şu değişimler gözlemlendi. Süt ürünleri grubu, salça ve konserve grubu, şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler gruplarında bir önceki aya göre değişim tespit edilmedi.  

 

KIRMIZI ET ÜRÜNLERİ
Kırmızı et ürünlerinde Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2 ile yüzde 12 arasında değişimler gözlendi. Kıyma fiyatı yüzde 2 artarken, kuşbaşı yüzde 8, biftek, yüzde 7, kuzu eti yüzde 6, sucuk yüzde 10, sakatat ürünleri yüzde 12 arttı.   Nisan ayında av sezonu bittiği için balık grubu hesaplamaya alınmadı. Nisan ayında da Kuru bakliyat ve Tahıllar grubu önceki aylarda olduğu gibi hareketli geçti. Kuru fasulye yüzde 23 artış ile en yüksek zam gören ürün oldu. Tahıllar grubunda bulgur yüzde 10,  makarna yüzde 17, irmik yüzde 22, un yüzde 30 artış meydana geldi.  Sebze ve meyve grubu Nisan ayında, mutfakta bahar ürünleri ile kış ürünlerinde değişimin getirdiği hareketlilik gözlemlendi. 

 

SEBZE GRUBU
Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 2,3 oldu. Meyve grubunda çağla, yeşil erik, çilek gibi ürünler piyasaya çıktı. Bu ürünler henüz daha turfanda ve yüksek fiyatta olduğu için hesaplamaya alınmadı. Meyve grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 1,4 oranında oldu. Yağlar grubunda, zeytinyağındaki artış Nisan ayında da devam etti. Zeytinyağı yüzde 6 oranında artarken, Ayçiçek yağında da yüzde 8 oranında artış tespit edildi. Önemli artış dikkat çekti.  Kahvaltılık zeytinde değişim olmadı. Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler ve baharatlar, konserve, çaylar grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim tespit edilmedi. Nisan 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 50 TL artış ile 2.714,22 TL oldu.
(Haber Merkezi)