Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)'nın 2018 Teknik Destek Programı kapsamında desteklemeye hak kazanan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün "Uygulamalı HACCP Tetkik Eğitimi" isimli Projesinin sözleşmesinin BAKKA Genel Sekreteri Elif Acar ile Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı tarafından imzalandığı şöyle açıklandı:

Proje kapsamında İl Müdürlüğümüz bünyesinde kamu adına denetim yapan gıda kontrol görevlileri ile özel sektörde HACCP Sisteminin kurulması ve uygulanmasından sorumlu olan veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi unvanlı meslek mensupları eğitim alacak ve aldıkları bu eğitimle sorumlu oldukları yaklaşık 7.000 adet gıda işletmesinde bu sistemin etkin şekilde işletilmesi ve denetlenmesini sağlayarak, Zonguldak İlinde yaşayan nüfusun tamamının güvenilirliği ve kalitesi artmış gıdaya ulaşması sağlanmış olacaktır.



Gıda endüstrisinde risk analizi olarak nitelendirilen HACCP, "Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları" olarak adlandırılmaktadır. 

HACCP ile amaçlanan, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların safdışı bırakılması için önlemlerin alınmasıdır. İncelenme sırasında, gıda zincirindeki tüm aşamalar dikkate alınmaktadır. Bu aşamalar, ön hazırlık, hazırlık, üretim, taşıma, depolama, ambalajlama, muhafaza, ve sevkiyat şeklinde sıralanabilir. Her aşamada hijyen koşullarına uyum esastır.

HACCP uygulanırken, risk analizinin yanı sıra, kritik noktaların tespiti ve takibi de söz konusudur. Tüketiciye yönelik riskler, gıdanın mikro-biyolojik, kimyasal ya da fiziksel etkileşime maruz kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kısaca HACCP, gıda odaklı bir kalite güvence sistemi olarak değerlendirilebilir.

Gıda üretiminde tehlike analizlerinin yapılması, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve tehlikelerin giderilmesi esasına dayalı %100 gıda güvenliğini amaçlayan Gıda Üretim Sertifikasyon, Gıda Kalite ve Güvenlik Sistemi’dir.

Hammaddeden-tüketime risk oluşturabilen her bir noktanın ürünler bazında ayrı ayrı belirlenip incelenmesiyle ile tehlike engellenir. 

HACCP bir sistemdir ve bilimsel çalışmalara dayanır.