* Ocak 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 4,29 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 18,02 seviyesinde gerçekleşti.

 

* Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Ocak 2015’te mutfak harcamasının bir önceki aya göre yüzde 4,29 oranında arttığını belirtti.

GMİS’in yaptığı araştırma şu şekilde:

 

Mutfaktaki yıllık artış yüzde 18,02 seviyesinde gerçekleşti.  Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 4,29’luk artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 43 TL. ek yük getirdi. Buna göre Ocak 2015’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.118,00 TL oldu.

Ocak 2015-Haziran 2015 dönemini kapsayan 949,07 TL’lik asgari ücret ise 26 günlük gıda harcamasına denk geliyor.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Ocak 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.74 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 10.35 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ocak ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta yoğurt yüzde 7, taze kaşar peyniri yüzde 2 arttı. Diğer ürünlerde bir önceki aya göre değişim olmadı.

Kırmızı et ürünlerinde Ocak ayında da hareketlilik devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2 oldu. Kırmızı et grubunda yer alan koyun cinsi etlerde değişim olmadı. 

Ocak ayında tavuk fiyatında ve yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmadı.

Balık grubunda, Ocak ayının elverişsiz hava koşulları nedeniyle balığın az avlanması fiyatların yükselmesine yol açtı. Balık fiyatları 0cak ayında ortalama yüzde 12 oranında arttı. Sakatat grubunda Ocak ayında değişim tespit edilmedi.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta dermason fasulye yüzde 2, nohut yüzde 4 oranında fiyat artışı tespit edildi. Tahıllar grubunda ocak ayında önemli değişim tespit edilmedi.

Ocak ayında mutfak giderinde yüksek artışlar sebze meyve grubunda meydana geldi.

Sebze gurubunda turfanda sebzeler olan dolmalık biber yüzde 50, sivri yeşilbiber ve domates yüzde 20, hıyar yüzde 33, taze fasulye yüzde 60,  patlıcan yüzde 22, kabak yüzde 25 oranında arttı. Mevsimlik sebzeler olan pırasa yüzde 4, karnabahar yüzde 6, kıvırcık marul yüzde 20, kereviz yüzde 3 oranında fiyatı artan ürünler oldu.

Meyve gurubunda toplam ürünlerin ortalama fiyat artışı yüzde 5 oranında gerçekleşti 

Yağlar grubunda, bu gurupta ocak ayında özellikle sıvı yağlarda hareketlilik gözlendi. Zeytinyağı yüzde 8, fındık yağı yüzde 7,5, Ayçiçek yağı yüzde 4 oranında arttı. Kahvaltılık zeytinler gurubunda, yeşil zeytin yüzde 5, siyah sele zeytin fiyatı yüzde 6 oranında arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.

Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler grubunda ocak ayının ortalama artışı yüzde 25 oldu. Şekerli ürünler de bir önceki aya göre değişim olmadı.

Çaylar grubunda Ocak ayında yüksek oranlı fiyat değişimleri oldu. Kamelya çay yüzde 9, Rize turist çayı yüzde 18 oranında arttı. Konserve, baharat grubunda önemli değişim olmadı.

2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 122 artış ile 2.968,79 TL oldu.