Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2010 yılı "İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı" Kdz.Ereğli'de anlatıldı. Zonguldak, Karabük ve Bartın bölgesinde işletmelerin mali ve teknik kapasiteleri ile rekabet güçlerinin çevreye duyarlı bir şekilde geliştirilmesine bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasına ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen programın bütçesi ise 11 milyon TL.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2010 yılı işletmelerin ekonomik gücünü ve rekabet kabiliyetini arttırmaya yönelik mali destek programı çerçevesinde Kdz. Ereğli'de bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve ilgi gören bilgilendirme toplantısında 31 Ocak 2011 tarihinde sona erecek olan program hakkında detaylı bilgiler aktarıldı, sorular yanıtlandı. MALİ DESTEK

PROGRAMI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlatılan Bölge Tanıtım filmi sunumu gerçekleştirildi. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel yaptığı konuşmada Bölge planında öne çıkan gerekliliklere dayanarak, 2010 yılı içerisinde "İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı" adı altında teklif çağrısı yöntemiyle proje tekliflerini kabul etmeye karar verildiğini belirterek program hakkında şu bilgilere aktardı: "İşbirliği kültürünün geliştirilmesini ve potansiyellerin akılcı değerlendirilmesini koordine ederek bölgesel kalkınmayı sağlama misyonu, kalkınma sürecinde yerel dinamiklere öncülük eden, yenilikçi bir ajans olma vizyonu ile hareket eden Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının 2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı'nın temel amaçları, girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyerek sektörel çeşitliliği sağlamak, sürdürülebilir sosyal kalkınmayı sağlamak olarak belirlenmiştir. Bu mali destek programının amacı Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde işletmelerin mali ve teknik kapasiteleri ili rekabet güçlerinin çevreye duyarlı bir şekilde geliştirilmesine bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasına ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmaktır. Programın toplam bütçesi 11 milyon TL'dir.

ÖNCELİK ALANLARI
Projenin öncelik alanları, istihdam, işgücü nitelikleri ve verimliliğin arttırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işbirliği ve ortak hareket kültürünün geliştirilmesi, üretim kapasitesinin arttırılması, Ar-ge'ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi, pazarlama kabiliyetinin geliştirilmesi, ihracat kabiliyetinin arttırılması, çevre kirliliğinin engellenmesine ve üretim süreçlerin çevreye duyarlı hale getirilmesine yönelik önlemlerin alınması, yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımının ve enerji verimliliğinin arttırılması, turizm sektöründe çeşitliliğin tesis ve hizmet kalitesinin arttırılması. Bu mali destek programı kapsamında bir başvuru sahibi iki ayrı proje başvurusunda bulunabilir ve her ikisinin de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilir.

KİMLER BAŞVURABİLİR?
Destek almaya hak kazanabilmek için proje konusunun işletmenin faaliyet alanı içinde yer almasının yanı sıra başvuru sahiplerinin, başvuru rehberinde belirtilen koşulların tümüne uyması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin KOBİ tanımına uyması (250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu yirmibeş milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler), sermayesinin veya oy haklarının yüzde 25'den fazlasının KOBİ kapsamında olmayan bir işletmeye ait olmaması şartını sağlaması, proje başvuru tarihi itibariyle kurulmuş ve tescil edilmiş olması, projenin hazırlığında ve yönetiminden doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemiş, başvuru tarihi itibariyle BAKKA'nın faaliyet gösterdiği bölgede kayıtlı olması veya merkezi ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması gerekmektedir. Projeler Zonguldak, Karabük veya Bartın illerinin en az birinde gerçekleştirilmelidir. Azami proje süresi 12 aydır. Proje başvuruları kapalı zarf içinde taahhütlü posta yoluyla kargo şirketi ile veya elden yapılır.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Başvurular, ajans tarafından bağımsız değerlendiriciler ve değerlendirme komitesi desteği ile incelenip değerlendirilecektir. Başvuru sahibi tarafından sunulan projeler "ön inceleme" ile "teknik ve mali değerlendirme" aşamalarından geçeceklerdir.
Ön inceleme aşamasında usulüne uygun olarak sunulan her proje şekil ve başvuru sahiplerinin ortakların ve proje konularının uygunlukları açısından değerlendirilecektir. Yalnızca bu aşamayı geçen proje teknik ve mali değerlendirme aşamasına tabi tutulacaktır. Teknik ve mali değerlendirme aşamasında başvuru sahibinin mali ve yönetim kapasitesi, proje konusunun programının amaç ve öncelikleri ile ilgililiği, önerilen yöntemin kalitesi ve geçerliliği projenin destek sonrası sürdürülebilirliği ile projenin bütçe ve maliyet etkinliği göz önüne alınacaktır.