Zonguldak'ta piyasa araştırması konusundaki araştırmaları ile kamuoyunu bilgilendiren GMİS'in son araştırmasından gerileme çıktı.

GMİS, Nisan 2009'da mutfak giderinin bir önceki aya göre yüzde 0,14 oranında gerilediğini öne sürdü. Sendikanın araştırmasına göre; aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık enflasyon oranı da yüzde 2.17 oldu.

GMİS'in piyasa araştırmasıyla ilgili açıklaması şöyle:
Nisan 2009'da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.14 lük gerileme, mutfak harcamasında 1 TL tasarruf ettirdi. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 709.96 TL'ye geriledi.
Nisan 2009'da, mutfak harcamasındaki düşüşte et grubu, tahıl ve sebze ile şekerli ürünler grubundaki düşüşler etkili oldu. Süt grubu, bakliyat ve meyve grubundaki artışlar mutfak harcamasındaki gerilemeyi frenledi.  Diğer gruplarda değişim olmadı.

SÜT ÜRÜNLERİ ARTTI
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Nisan 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,14 oranında geriledi. Nisan ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 1 TL düşüşle 709.96 TL'ye geriledi. 2009 Nisan ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 2.17 seviyesinde gerçekleşti. Nisan 2008'de gıda fiyatları aylık yüzde 0.75,  yıllık yüzde 7.50 düzeyinde artmıştı. Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:Süt ve süt ürünleri grubunda, ortalama yüzde 2 seviyesinde artış meydana geldi. Et ürünleri grubunda, kırmızı et ürünlerinde yüzde 2.5, tavukta yüzde 1.5 düşüş meydana geldi. Yumurta yüzde 3, sakatat ürünleri yüzde 2 arttı. Balık ürünleri, mevsimin bitmesi nedeni ile hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, ortalama yüzde 1 düzeyinde artışlar gözlendi.

SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ
Nisan ayında sebzelerde önemli düşüşler meydana geldi. Yeşil biber yüzde 48, dolmalık biber yüzde 59, domates yüzde 7, hıyar yüzde 26, kabak yüzde 22, patlıcan yüzde 28, taze fasulye yüzde 48 geriledi. Patates, havuç, soğan, pırasa gibi önemli kışlık sebzelerde ise artışlar dikkat çekti. Mevsim sonu olması nedeniyle meyve grubunda önemli artışlar oldu. Nisan ayında önemli düşüşlerin yaşandığı gruplardan biri de şekerli ürünler grubu oldu. Bu grupta ürün fiyatlarında yüzde 20'lere varan düşüşler yaşandı.  Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise bir önceki aya göre değişim yaşanmadı. Nisan 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 2 TL düşüş ile 1.866.20 TL oldu.