Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesi Kilimli İşletmesin de Yeni Kuyu’da maden işçisine 25. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde gelinen son durum hakkında bilgi verdi.

Bilindiği gibi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)  ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında devam eden; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 25. Dönem, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 15. Dönem Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 16 Temmuz 2013 tarihinde Genel Başkan Eyüp Alabaş başkanlığında toplanan Sendikamız Yönetim Kurulu, TTK ve MTA işyerlerinde grev kararı almıştı. Grev uygulama tarihi için 60 günlük yasal süreç aynı tarih itibarıyla başlamıştı.

24-08 işten çıkan ve 08-16 vardiyasında işe giden maden işçilerine konuşan Sarıçam şunları söyledi;

“Arkadaşlar, 25 dönem toplu iş sözleşmemiz ile ilgili süreç devam ediyor. Bildiğiniz gibi 16 Temmuz da yasal süreç gereği grev kararı aldık. Grev hak almanın en önemli silahıdır. Toplu İş Sözleşmemizde yer alan maddelerin hiç biri bizlere işveren tarafından ulufe olarak verilmedi. Hepsi mücadele sonucu elde edildi. Bu gün de gerektiğinde grev silahımızı kullanacağımızı madenci herkese göstermek zorundadır. Bu da birlik bütünlük içinde olur.

Birliğimizi bütünlüğümüzü bozacak nifakları aramıza sokmamalıyız. Sağda solda duyuyoruz. Sözleşme hiç bu kadar gecikmedi diye. Hayır, geçmişte bugünden daha geç olan sözleşmeler bağıtlanmıştır.

Elbette bu bir süreçtir ve şuan her şey yasal sürecinde devam etmektedir. Grev kararı almamıza rağmen; Bakanlık düzeyinde Türk-İş Koordinasyon Kurulu tarafından,  Kamu-İş ile de sendika olarak görüşmelerimiz yapılmaktadır.

Türk-İş ile Bakanlık, 19 Temmuz 2013 tarihinde yaptıkları son görüşmede hükümet yeni teklifini sundu. Türk-İş yeni teklifi de kabul etmeyerek, tarafların 23 Temmuz Salı günü yani yarın bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Yarın Türk-İş le Bakanlık anlaşması durumunda biz anlaşmış olmuyoruz. Bizim daha işveren ile ilgili 1o maddemiz üzerinde görüşmeler devam ediyor. Bunların içinde kömür istihkakı gibi sosyal yardımlarda var.

Sözleşmeyi imzalamadan önce sizleri mutlaka bilgilendireceğiz. Sizin haberiniz olmadan kesinlikle sözleşme imzalanmayacaktır.

Yine sözleşmenin yanında işletmemizde işverenin keyfi uygulamalarının sıkıntıları devam ediyor.  Ama diğer bölgeler de aynı durumda.

Sözleşme imzalandıktan sonra sendika olarak bu baskılara karşı gerekeni yapacağız.

Ben bu mübarek ramazanda sizi daha fazla tutmak istemiyorum. Ocaktan çıkanlara iyi istirahatler, işe gidenlere de kazasız belasız çalışmalar diliyorum.”